„Amnesty International - Moldova”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Informații Genderdoc-M, Promo-LEX și RCTV Memoria au semnat o declarație în care condamnă discursul de ură și amenințările proferate de Ilan Șor în adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici.

„Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități”, se arată în declarația citată.

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de Partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai formațiunii au protestat la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat intens, Ilan Șor a spus că jurnaliștii și liderii opoziției sunt „niște animale” și a amenințat că-i va gâtui și-i va îngropa sub asfalt:

«Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

«Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»;

«Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»;

«Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле»;

«Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

„Considerăm că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente”, se arată în declarația ONG-urilor.

Reprezentanții societății civile cer Procuraturii Generale să investigheze declarațiile lui Ilan Șor sub aspectul incitării la ură. De asemenea, semnatarii cheamă organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, poate deveni extrem de periculos pentru societate.

Serviciul de presă al Procuraturii a comunicat că amenințările lansate de primarul de Orhei la adresa jurnaliștilor vor fi examinate de procurori.

Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis în luna iunie 2017, dar rămâne în libertate, sub control judiciar și continuă să administreze bani publici până la pronunțarea sentinței definitive. Dosarul a fost mutat recent la Curtea de Apel Cahul, după ce mai mulți magistrați de la Chișinău au refuzat să examineze cazul. Șor a fost judecat pentru escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare, motivând că acuzatul ar fi cauzat un prejudiciu de 5 miliarde de lei „Băncii de Economii”. Ilan Șor pledează nevinovat.

Numele lui și firmele sale apar de zeci de ori în cele două rapoarte „Kroll” vizând celebra fraudă bancară de 1 miliard de dolari din 2014.