Secretarul de stat al SUA, Michael R. Pompeo, i-a declarat neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul SUA pe oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, pe soția sa Oxana Childescu, pe fiul său Timofei Plahotniuc, și pe copilul minor al lui Vlad Plahotniuc.


Departamentul de Stat al SUA explică într-un comunicat oficial că această decizie are legătură cu implicarea lui Plahotniuc„în acte semnificative de corupție”. „Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”, se menționează în comunicatul citat.

Această desemnare este facută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2020 (Div. G, P.L. 116-94). Conform Secțiunii 7031(c), din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite.

„Acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune cât și în plan global”, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Luni, 13 ianuarie, președintele moldovean Igor Dodon a scris pe Facebook că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, dar a precizat că în cadrul acesteia au „făcut bilanțul anului trecut în contextul dezvoltării dialogului strategic bilateral”.