Prezență scăzută la vot în cadrul referendumului local pentru revocarea primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. În prima jumătate a zilei au votat de 5 ori mai puțini chișinăuieni decât la alegerile locale din 2015, când liberalul Chirtoacă a fost ales în funcție.

Partidele pro-europene au anunțat că boicotează referendumul inițiat de socialiști, denunțând o posibilă cârdășie între socialiști și democrații guvernanți împotriva primarului liberal. Referendumul a intrat „pe rol” după ce liberalii au anunțat că părăsesc coaliția controlată de PD și oligarhul Vlad Plahotniuc, iar Dorin Chirtoacă s-a ales cu câteva dosare penale, fiind suspendat din funcție. Tot atunci, socialiștii și democrații au votat împreună, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, trecerea la sistemul electoral mixt.

Până la ora 13.00, la urne s-au prezentat mai puțin de 10% din alegători, majoritatea trecuți de 60 de ani.

Politicienii pro-ruși s-au grăbit să-și exercite dreptul la vot. Primul a votat consilierul socialist Ion Ceban, care a venit la sectie cu toata familia. Acesta a spus că a venit să salveze capitala de corupție. Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a menționat că a votat pentru un oraș confortabil, iar președintele Igor Dodon a avut parte de o surpriză la secția de votare. Atunci când a solicitat să i se dea buletin de vot în limba „moldovenească”, reprezentanta secției de votare care l-a deservit i-a spus că are buletine doar în limbile română și rusă. Tânăra avea legat la mână tricolorul românesc.

-      Dați-mi de care aveți”, i-a replicat Dodon.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la acesta ar trebui să participe cel puțin 33% din alegători, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcție, împotriva sa ar trebui să voteze cel puțin 163 de mii 571 de orășeni, adică tot atâția câți l-au susținut, în turul doi al alegerilor din 2015, plus un vot. 

Liberalii au chemat cetățenii să boicoteze referendumul inițiat de socialiști.

Deși, există tot mai multe indicii că între PDM și PSRM ar exista o înțelegere, potrivit analiștilor politici, democrații care controlează momentan puterea în Republica Moldova nu au nici un interes ca Dorin Chirtoacă să fie demis. Lor le convine ca acesta să rămână în continuare primar suspendat (din cauza dosarelor de corupție), mai ales după ce, spun analiștii, democrații și-au propulsat omul lor în funcția de primar interimar (pe Silvia Radu) al capitalei și în funcțiile de viceprimari.