Moscova și autoritățile separatiste de la Tiraspolul solicită convocarea urgentă a unei reuniuni în formatul 5+2. Anunțul a fost făcut la Tiraspol de către ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei în regiunea transnistreană, Serghei Gubarev.

El a spus că pe ordinea de zi ar trebui să fie inclus un singur subiect – instituirea controlului comun moldo-ucrainean la frontieră, la punctul de trecere Cuciurgan.

„Constat cu regret că s-a scurs deja un sfert din mandatul președinției austriece a OSCE, iar reprezentantul special al OSCE, domnul Wolf-Dietrich Heim, nu are nici cea mai mică idee când și cum ne-am putea întâlni. Promisiunea domniei sale ca în luna iulie să desfășurăm o rundă de negocieri nu este susținută de nici o acțiune concretă”, s-a revoltat Gubarev la Tiraspol, în timpul întrevederii cu pretinsul „ministru de externe” al autoproclamatei „rmn”, Vitalii Ignatiev.

După întrevedere, Serghei Gubarev a mers la punctul vamal Cuciurgan, acolo unde, din luna iunie, se preconizează instalarea unui punct vamal comun moldo-ucrainean.

Ulterior el s-a întâlnit și cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care i-a promis că va întreprinde toate măsurile pentru a „omite orice risc pentru persoanele fizice și juridice din regiunea transnistreană în ceea ce privește controlul vamal comun la frontieră”.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, consideră că Moscova are nevoie de tribună internațională pentru a putea pune presiune pe Chișinău și a-și proteja interesele din regiunea separatistă: „Moscova încearcă să popularizeze situația dificilă din regiunea transnistreană - încearcă să mimeze constructivism, disponibilitate de a negocia. Kremlinul caută o tribună de la care să acuze Ucraina, Moldova și Uniunea Europeană. Este un joc politic în interesul Rusiei și nimic mai mult”, a comentat Leahu.

Anterior Tiraspolul a solicitat Moscovei să pună presiune pe Chișinău și Kiev pentru a zădărnici proiectul privind controlul vamal comun la Cuciurgan-Pervomaisk.

Ultima întâlnire în formatul 5+2 a avut loc la 2 și 3 iunie 2016, la Berlin. Conferința de anul trecut a avut loc după o pauză de doi ani în care au avut loc doar întâlniri între reprezentanții politici de pe cele două maluri ale Nistrului.

Formatul de negocieri 5+2 este reprezentat de Chişinău şi Tiraspol, Federaţia Rusă, Ucraina şi OSCE (mediatori), precum şi de SUA și UE (observatori).

Costel Prepeliță