Fostul președinte al României, Traian Băsescu, și renumitul actor român Florin Piersic, care dețin și cetățenia Republicii Moldova, nu au votat astăzi pentru viitorul președinte al Republicii Moldova.

În luna iunie curent, preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care i-a acordat lui Traian Băsescu și soției sale, Maria, cetățenia Republicii Moldova. Cu două luni mai târziu, însă, deputații socialști au depus o contestaţie la Curtea Constituţională prin care cereau să fie verificată legalitatea acordării cetățeniei soților Băsescu. Socialiştii spuneau că acordarea cetăţeniei Moldovei lui Traian Băsescu ar fi „o rușine”: „Persoana respectivă (cu trimitere la Traian Băsescu) nu o dată a declarat că nu recunoaşte nici independenţa, nici statalitatea Republicii Moldova. Totuși, preşedintele Timofti i-a acordat cetăţenia Republicii Moldova ex-preşedintelui României”, a afirmat deputatul PSRM Vladimir Ţurcanu.

Băsescu speră ca măcar în turul doi să poată vota

Recent, Curtea Constituțională a confirmat legalitatea acordării cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, însă hotărârea Curții încă nu a fost publicată în „Monitorul Oficial”. Acest lucru l-a și împiedicat pe Traian Băsescu să meargă la vot. „Îmi pare rău, dar nu pot vota atât timp cât nu am depus jurământul. Cam cu vreo două săptămâni în urmă Curtea Constituțională s-a pronunțat și așteptăm ca hotărârea să fie publicată în „Monitorul Oficial”. Sper să am posibilitatea să-mi exprim acest vot în turul doi, dacă va fi”, a menționat fostul președinte al României pentru Report.md.

Florin Piersic, de patru ani moldovean

Nici actorul român Florin Piersic nu a votat. Acesta a declarat pentru Report.md că nu a votat deoarece acum se află în Elveția.

Actorul a primit cetățenia moldovenească în 2012. Atunci Florin Piersic declara că a solicitat cetățenia Republicii Moldova printr-o epistolă. În solicitarea sa a menționat că „s-a întâmplat ca în ultimii ani să fiu de mai multe ori prezent cu diverse spectacole în țara ce cu onoare o conduceți și de fiecare dată am fost primit extraordinar și înconjurat cu o căldură și o apreciere ce – recunosc – m-au mișcat profund. (…) Și tocmai pentru că poporul Republicii Moldova mi-a arătat atâta iubire, vreau să îi răspund tot cu iubire, și asta înseamnă că doresc să mă identific în parte cu originea și cultura țării și să devin și cetățean al țării de peste Prut. Originea scumpilor, sfinților mei părinți se află în Bucovina. Iată un motiv în plus să mă simt legat de Moldova, indiferent de ce parte a Prutului s-ar afla”, spunea atunci Florin Piersc.

În luna ianuarie 2016, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul prin care i se acordă lui Florin Piersic titlul onorific de "Artist al Poporului", titlul fiind oferit pentru activitatea sa şi pentru contribuţia la relaţiile culturale bilaterale, cu doar o zi înainte ca actorul să împlinească 80 de ani.

Lilia Zaharia