Socialistul pro-rus Igor Dodon este candidatul la Președinție cu cele mai mari șanse. El este urmat de pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase, care sunt practic la egalitate. Așa reiese dintr-un nou sondaj administrat de compania „CBS-AXA” la comanda IDIS „Viitorul” din Moldova.

Cercetarea a fost despre „calitatea guvernării, evaluată prin prisma serviciilor prestate de stat”, dar a cuprins și o serie de întrebări legate de opțiunea de vot a electoratului în perspective alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

39.4% din respondenți au bifat că nu au încredere nici într-un politician, 28% s-au declarat indeciși, iar încă 28% au bifat că nu vor participa la alegerile prezidențiale.

Dintre alegătorii deciși, 38,3% au spus că vor vota pentru Igor Dodon, pentru liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu – 13%, iar pentru liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – 12,5%. Candidatul oficial al guvernării, liderul PD Marian Lupu, este creditat de sondaj cu 7,4. Așa arată, dacă e să credem acestui sondaj, tabloul electoral în Republica Moldova cu o zi înainte de startul campaniei electorale. Joi, 29 septembrie, este ultima zi când pretendenții la funcția de președinte mai pot prezenta semnăturile colectate de grupurile de iniţiativă la Comisia Electorală Centrală. Până acum, CEC a înregistrat în cursa prezidenţială  cinci candidaţi.

Dodon, un pion?

La o recentă întâlnire avută cu ambasadorul SUA la Chișinău, James D.Pettit, liderul socialiștilor Igor Dodon a dat asigurări că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, va „continua parteneriatul cu occidentul în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”. Anterior, însă, acesta a declarat că, în cazul în care va deveni președinte, va denunța Acordul de Asociere UE-Republica Moldova și va readuce în discuție planul de federalizare a Moldovei.

Potrivit analiștilor politici, șansele lui Igor Dodon s-ar diminua în cazul în care principalele partide pro-europene (PAS și PDA) ar merge în alegeri cu un candidat comun. Liderii celor două partide (Maia Sandu și Andrei Năstase) nu exclud un astfel de scenariu, dar deocamdată fiecare dintre ei luptă separat pentru Președinție, iar presa controlată de actuala guvernare încearcă să-i certe, pentru a-l împinge pe candidatul oficial al PD, Marian Lupu în turul doi. Scenariul urmărit, spun analiștii politici, este propulsarea în turul doi a doi candidați (Igor Dodon și Marian Lupu) care, ajunși la Președinție, nu vor crea probleme grupării oligarhice ce și-a subordonat instituțiile statului.

În acest sens, potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroșie, manipularea alegătorului va fi instrumentul de bază folosit de putere. „Minciuna va fi instrumentul de bază folosit în campania electorală, atât la TV, cât şi pe reţelele sociale”. În opinia sa, mita, promisiunile deşarte şi cadourile electorale vor fi prezente masiv în actuala campanile electoral. „Nivelul înalt de sărăcie şi cultura politică, toleranţa înaltă la corupţie – sunt factorii care generează acest comportament al electoratului, dar şi al politicienilor. Faptul că justiţia nu funcţionează, că instituţiile statului sunt controlate politic, nihilismul juridic general – sunt alți factori care determină acest comportament”. Arcadie Barbaroșie a mai atenționat asupra unui pericol: „Concurenţii electorali pot fi scoşi din cursă în baza unor argumente false”.

„Transparență” declarată observatorilor APCE... Iată realitatea! 

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip, un apropoat al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, a spus la întrevederea avută cu delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care monitorizează situația pre-electorală din Moldova, că este sigur că alegerile nu vor fi fraudate. El a subliniat că în calitatea sa de premier este interesat ca aceste alegeri să fie corecte şi transparente. Joi, însă, ședința Comisiei Electorale Centrale a început cu scandal din cauza unor pretense documente secrete. Membrul CEC, Sergiu Gurduza, i-a cerut președintelui instituției Alina Russu să-i întoarcă „documentele secrete” pe care i le-ar fi dat. Alina Russu a sugerat că nu înțelege despre ce este vorba, după care Sergiu Gurduza a părăsit sala, anunțând că va boicota ședințele CEC până nu-i vor fi restituite actele. Nu se știe despre ce fel de documente este vorba.

Doar 0,2% dintre moldoveni sunt mulțumiți de starea lor economică

La nivel de partide, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 35,2% din electoratul decis ar opta pentru PSRM, 13,3% pentru PD, 13,1% pentru „Partidul Nostru” (pro-rus), 12,7% pentru Partidul Demnitate și Adevăr, 9,8% pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, 3,9% pentru Partidul Popular European din Moldova și 3,1 pentru Partidul Liberal.

82,3% dintre moldoveni consideră că lucrurile în țara lor merg într-o direcție greșită și doar 9,8% cred că traiectoria Moldovei este una corectă. Doar 0,2% din respondenți s-au declarat foarte mulțumiți de situația economică din Republica Moldova. Peste 56% din cetățeni nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar cei mai mulți se tem de sărăcie și corupție.

Încrederea moldovenilor în principalele instituţii ale statului a scăzut dramatic și brusc. Nivelul de încredere al populaţiei în Guvern, Parlament şi Preşedinţie a atins cel mai mic nivel din ultimii 16 ani. În Preşedinte nu au încredere 75,6% dintre moldoveni; în Parlament nu au încredere 72,5%, iar în Guvern nu au încredere 70,5%. De cea mai mare încredere în rândul moldovenilor se bucură Biserica - 70%; primăria (autoritățile publice locale) – 58,1% și mass media – 58%.

Sondajul a fost realizat în perioada 14 – 25 septembrie pe un eșantion de 1 100 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Vitalie Călugăreanu