Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales luni președinte al Curții Constituționale. Decizia a zdruncinat coaliția de guvernare PSRM-ACUM.

Premierul Maia Sandu a declarat că va acționa „în consecință”, fără a preciza ce anume intenționează să întreprindă.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova este formată din șase judecători. După căderea regimului Plahotniuc, toți magistrații Curții au demisionat, urmare a deciziilor controversate pe care le-au aprobat în perioada 7-9 iunie 2019 - decizii examinate sub aspectul uzurpării puterii de stat. Noua guvernare a trimis la Curtea Constituțională alți judecători: Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie, Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o hotărâre a Guvernului din 15 august, iar Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o Hotărâre a Parlamentului la 16 august 2019.

Astfel, președintele Curții, Vladimir Țurcan, a fost votat de cel puțin 4 din cei 6 magistrați. Aceasta înseamnă că cel puțin unul din candidații Guvernului și judecătorii propuși de Consiliul Superior al Magistraturii au votat pentru Țurcan.

Vot sugerat de la Parlament

Judecătoarea de la Curtea Constituțională, Liuba Șova, a declarat la TV8 că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul a fost rezultatul unei decizii luate din timp. Judecătoarea a spus că a primit un mesaj ieri, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Socialistul Țurcan (ambasador la Moscova în perioada guvernării comuniste - 2002–2005) a fost ales președinte al Curții Constituționale după ce mai multe personaje din anturajul lui Igor Dodon au preluat, în ultimele două luni, funcții importante. De exemplu, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi (premier în perioada guvernării comuniste) a devenit președinte al Parlamentului, iar consilierul lui Igor Dodon, Ruslan Flocea, a ajuns, urmare a unui concurs controversat, director al Centrului Național Anticorupție. Asta pe fundalul angajamentului asumat de noua guvernare de a scoate instituțiile statului de sub influență politică.

Curtea Constituțională - scoasă de sub Plahotniuc și băgată sub Dodon

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav, care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a reacționat premierul Maia Sandu.

Asta în condițiile în care, conform Legii privind Curtea Constitutională, votul în baza căruia este ales presedintele Curții este secret, iar afișarea opțiunii de vot de către judecători ar conduce la revocarea mandatului acestora.

Și deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, s-a declarat indignat de numirea socialistului Vladimir Turcan la șefia Curții Constituționale, iar deputatul ACUM Octavian Țîcu a spus că „orice colaborare cu PSRM devine, pe zi ce trece, tot mai nocivă. Greu ajunge!”, a menționat el.

„Poate vom învăța ceva din această experiență. Măcar în al 12-lea ceas... Dar până atunci, „bucurați-vă” de rezultatul „luptei pe baricade”! Am ajuns să avem un președinte de Curte care nu crede în universalitatea drepturilor omului”, a reacționat jurista Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi.

Dodon își admonestează partenerii: „Fără animozități afișate public!”

La rândul său, președintele Igor Dodon a menționat că apreciază „calitățile profesionale ale noului președinte al Curții Constituționale”: „Consider că cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne de la CC, fără preferințe sau animozități personale afișate public”, a spus Dodon în încercarea de a descuraja reacțiile critice ale partenerilor de coaliție. Potrivit lui, „deciziile și alegerea echipei de judecători ai Curții Constituționale sunt în afara sferei de influență și ingerință a politicului. Doar în așa mod vom putea promova o reformă autentică a justiției - când judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”.

Secretarul general al Guvernului, Andrei Spânu, consideră însă că Vladimir Țurcan trebuie să demisioneze: „Numirea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale nu poate fi lăsată așa. El trebuie să-și prezinte demisia din funcția de președinte și noua componență a Curții să aleagă un președinte neafiliat politic”, a scris Spânu pe Facebook.

Andrei Năstase... tace

                                                     Andrei Năstase și Igor Dodon / FOTO: Report.md 

Unicul deputat din fracțiunea ACUM Platforma DA (emanația politică a partidului condus de Andrei Năstase) care a reacționat până la postarea materialului a fost Iurie Reniță (care nu este membru de partid): „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o adevărată rușine și o decepție totală. Să tragă concluziile de rigoare și să suporte consecințele cei care umblă cu plocoane pe la Palatul Sultănesc. Un enorm regret”, a comentat Reniță.

În opinia analistului politic, Dionis Cenușă, cei din blocul ACUM foarte greu realizează că socialiștii utilizează coaliția PSRM-ACUM pentru a institui un nou monopol politic.

Noul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, susține însă că instituția nu se va supune niciunei forțe politice și că „în capul mesei va fi Constituţia și doar Constituţia”: „Va fi strict respectată nu pur şi simplu legislaţia în vigoare - va fi respectat jurământul pe care l-am depus vinerea trecută, să exercităm aceste atribuţii ale judecătorului CC în mod cinstit”, a comentat Țurcan.

Democrații jubilează și... adună argumente contra celor din ACUM

La rându lor, democrații din opoziție jubilează, ironizează și profită de gafele noilor guvernanți. „Vreau să aduc, pe această cale, „sincere felicitări” Maiei Sandu și celor din blocul ACUM, cu finalizarea cu succes a procesului de „depolitizare” a Curții Constituționale. Felicitări!!! Simțiți aerul schimbării?!”, a ironizat Andrian Candu pe Facebook.

„În toată această epopee cu "depolitizarea” Curții Constituționale, cele mai "de râs și de plâns” sunt reacțiile celor de la ACUM - complici direcți la toate aceste fărădelegi”, a comentat ex-premierul Pavel Filip. „Este un lucru grav că un președinte de partid, membru al coaliției de guvernare, își trimite oamenii (membri de partid) în functii la CC, iar apoi se minunează public și iarăsi „nu-i place ce a iesit”. Membri de partid ați trimis! Membri de partid au fost aleși în funcții!”, s-a revoltat Filip, referindu-se la premierul Maia Sandu.

Leancă: Au trecut puterea în mâinile lui Dodon

Iar fostul partener de coaliție al democraților, Iurie Leancă, îi acuză pe Andrei Năstase și Maia Sandu că au „transmis puterea în mâinile lui Dodon”. Potrivit lui Leancă, „Consiliul Suprem de Securitate a fost întărit prin legea care spune că demersurile acestui organ, până nu demult consultativ, sunt obligatorii spre executare; CNA predat socialiştilor printr-un concurs mimat, în urma căruia a fost numit consilierul lui Dodon; SIS (trecut în subordinea directă a președintelui) cu om numit de Dodon în fruntea instituţiei; SPPS, trecut în subordinea directă a lui Dodon, care şi-a numit şi aici propriul om. Ministerul Apărării - condus de omul lui Dodon”, a scris Leancă pe Facebook.

DW