Ministrul român al Justitiei propune revocarea din functie a șefei DNA, Laura Codruta Kovesi
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Tudorel Toader a anuntat joi ca va trimite raportul pe care l-a realizat despre sefa DNA, insotit de propunerea de revocare, catre sectia de procurori a CSM si catre presedintele Romaniei. Decizia finala privind revocarea sefei DNA este a presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta primeste avizul consultativ al CSM.
Tudorel Toader a facut un rechizitoriu in 20 de puncte al activitatii sefei DNA, reprosandu-i faptele, actiunile si chiar si declaratiile din ultimul an. Tudorel Toader a acuzat-o pe sefa DNA ca, prin declaratiile date in interviuri pentru presa internationala, a defaimat Romania.
Principalele acuzatii aduse de Tudorel Toader pentru Laura Codruta Kovesi:
- a incalcat Constitutia prin anchetarea OUG 13
- a continuat sa incalce Constitutia prin anchetarea HG-urilor privind trecerea lacului Belina de la statul roman la Teldrum
- comportamentul excesiv de autoritar, discretionar, contrar obligatiilor de rezerva si deontologice impuse magistratilor
- prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic
- contestarea actelor si autoritatii CCR
- incercarea de a obtine condamnari cu orice pret
- Cresterea numarului de achitari, sporirea cheltuielilor si raportari eronate
- Neimplicarea procurorului-sef DNA in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurorifalsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice
- Lipsa de reactie in verificarea activitatii profesionale si conduitei unor procurori, si ma refer la DNA Ploiesti.
Iohannis își reconfirmă sprijinul pentru șefa DNA
Administrația Prezidențială a apreciat că raportul prezentat joi seara e lipsit de claritate: ”Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Joia trecută, președintele a declarat, într-o conferință de presă, că DNA și conducerea instituției fac treabă bună: ”Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”.
Pentru PSD și ALDe raportul lui Toader a fost unul profesionist
Poziţia ministrului Justiţiei a fost o "pledoarie convingătoare pentru statul de drept şi pentru respectarea drepturilor omului, pe care excesele de putere şi de autoritate, ignorarea prevederilor Constituţiei şi a celorlalte puteri ale statului le pot periclita", a declarat, pentru Agerpres, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian.
Potrivit lui, raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost unul "responsabil şi argumentat", în timp ce poziţia "luată în grabă" a preşedintelui Klaus Iohannis faţă de concluziile acestui raport nu este convingătoare: "Nu poţi să răspunzi unui raport prezentat astfel, detaliat, cu un comunicat scris în grabă şi care a dovedit că autorul său nici măcar nu a citit raportul complet. Dacă doreşte să răspundă, preşedintele Iohannis trebuie să aibă o prezentare la fel de convingătoare, cu referiri la Constituţie şi la legile ţării, cu referiri la deciziile Curţii Constituţionale, la activitatea concretă a procurorilor şi atunci vom crede că Iohannis este, la rândul său, responsabil şi nu acţionează doar în virtutea faptului că Procuratura până în clipa de faţă i-a fost aliată".
”Raportul pe care domnul ministru Tudorel Toader l-a prezentat astăzi în faţa presei a fost unul extrem de profesionist, bazat pe lege, cu argumente foarte clare, solide şi de netăgăduit. Concluzia pe care a tras-o era firească, ca urmare a acestui raport. Era firească de altfel şi ca urmare a evoluţiei pe care cu toţii am văzut-o în această perioadă de timp. Susţinem in mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile”, a declarat purtărul de cuvânt al PSD Adrian Dobre.
"Raportul de 36 de pagini, prezentat astăzi de dl Tudorel Toader, este absolut devastator. Devastator nu numai pentru şefa DNA, ci şi pentru instituţia pe care o patronează şi vizavi de sistemul de care noi vorbim atunci când spunem 'statul paralel'. Deci din 36 de pagini, aşa scurt, cum le-a prezentat, a vorbit despre ilegalităţi fără precedent, despre implicarea în dosarele unor procurori, despre lucruri nelegale coordonate de la centru, despre abuz în ceea ce priveşte relaţia cu Parlamentul şi sfidarea Parlamentului, sfidarea Curţii Constituţionale, pur şi simplu dl Tudorel Toader ne-a explicat în acest raport că există un stat în stat care acţionează fără reguli şi fără legi şi care pur şi simplu trebuie reorganizat din temelii", a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.
USR și PNL cer demisia lui Toader
„Tudorel Toader, demisia!! Sunteţi, domnule Toader, o ruşine pentru România! O ţară întreagă a văzut că nu sunteţi altceva decât avocatul pledant al penalilor. Înşelaţi aşteptările oamenilor cinstiţi şi încălcaţi angajamentele internaţionale ale României. Într-o ţară membră a Uniunii Europene, însuşi ministrul Justiţiei pledează cauza infractorilor. Cetăţenii cinstiţi din România au putut vedea în această seară că în Guvernul PSD-ALDE nu mai e nimeni care să apere aplicarea fermă a legii în faţa corupţiei", a scris pe Facebook prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.
Uniunea Salvaţi România a cerut demisia lui Tudorel Toader și i-a solicitat președintelui Iohannis să nu dea curs revocării. ”Tudorel Toader a ales să respecte indicaţiile şefilor politici şi să dea un semnal puternic magistraţilor din România că de acum înainte oricine îndrăzneşte să cuteze să ancheteze gaşca de penali a lui Liviu Dragnea va fi supus hărţuielilor mediatice şi politice", se arată într-un comunicat al USR.
Comentarii