Vizita la Chișinău a premierului României, Mihai Tudose, este umbrită de protestele antiguvernamentale generate de votarea de către Parlament a inițiativei PD-PSRM de trecere la sistemul electoral mixt. Prim-ministrul României nu a putut ocoli subiectul.

Potrivit lui Tudose, schimbarea produsă la Chișinău „nu e una ieșită din comun”: „Schimbarea sistemului electoral e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Ceea ce e ieșit din comun este distorisionarea realității a celor care au dus mesajul la Bruxelles complet diferit. România și-a modificat și ea de câteva ori sistemul de vot. Guvernul de la Chișinău va trebui să fie mai atent să explice de ce se întâmplă unele lucruri”, a spus premierul român.

El a precizat că indiferent cum sunt aleși deputații, este importantă continuitatea reformelor: ”Atât timp cat este un proces democratic, un guvern stabil, Moldova rămâne pe un parcurs european, cu economie stabilă”. Iar omologul său moldovean, Pavel Filip, l-a asigurat pe Tudose că democrația în Moldova va fi respectată.

Republica Moldova este prima țară pe care o vizitează Mihai Tudose în calitate de premier al României. El a asigurat autoritățile de la Chișinău de faptul că „România va fi aproape și va susține în continuare Guvernul în ceea ce privește obiectivele sociale precum grădinițele, spitalele, obiectivele culturale, obiectivele de siguranță, etc.”, iar în plan internațional „România rămâne în continuare un avocat al Republicii Moldova”.

Cu ocazia vizitei la Chișinău a premierului Tudose, România a mai donat școlilor din Republica Moldova 96 de microbuze școlare. Donația se face în baza unui memorandum semnat în cadrul ședinței Guvernului României din 22 martie 2017, referitor la acordarea asistenței în domeniul educației, respectiv continuarea programului de donație de microbuze școlare în scopul soluționării situațiilor celor mai dificile și urgente din mediul rural din Republica Moldova. Contractul de donație între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat pe 12 aprilie 2017. În septembrie 2014, Guvernul României a mai donat Republicii Moldova 100 de microbuze școlare.

Mihai Tudose nu are programată la Chișinău vreo întrevedere cu președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon.