„România nu va putea să impună Republica Moldova ca prioritate a președinției rotative a Consiliului UE, girând un mesaj de tipul celui pe care-l are în momentul de față, adică susținerea cu orice preț, în numele unei așa-zise stabilități, a sistemului Plahotniuc, care este tot mai antieuropean”, a comentat pentru Report.md deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

În opinia sa, ședinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova „nu poate masca realități precum faptul că parcursul european al Republicii Moldova nu mai are nicio acoperire, iar PDM a inversat cursul într-unul antieuropean”.

„Discursul premierului Filip, cu evidențierea ajutorului financiar dat de România pentru reabilitarea grădinițelor, a investițiilor românești din Moldova, a necesității interconectării energetice, este frumos, dar nu iese din paradigma în care România trebuie să fie un sponsor care nu pune niciun fel de condiții pentru R.Moldova, mai ales atunci când ceilalți finanțatori nu mai oferă asistență. Alocarea de bani fără reforme este greșită”, consideră Dobrovie.

El a remarcat că Guvernul PSD-ALDE nu a condamnat anularea alegerilor pentru primăria Chișinău, nici furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc „și în general nu ia atitudine față de derapajele din Moldova”.

În ceea ce privește anularea tarifului de roaming pentru convorbirile telefonice, simbolic în ziua de 1 decembrie, „acest lucru bun și util nu poate să facă uitată cea mai mare palmă primită de România de la Chișinău în An Centenar - refuzul de a include limba română în Constituție. PD s-a opus introducerii limbii române în Constituție deși avea majoritatea necesară”, a comentat deputatul român.