”În an centenar, România a continuat, din păcate, o politică păguboasă de susținere a regimului Plahotniuc din Republica Moldova. Vedem că în Moldova democrația se erodează - că tot mai mulți primari trec la Partidul Democrat sub șantaj, sub diferite presiuni, vedem că a fost adoptată o legislație electorală - acest uninominal mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Partidul Democrat susține acum că este partid pro-Moldova. Nici măcar formal nu mai spune că este pro-european, ceea ce oricum nu era”. Comentariul aparține deputatului român Matei Adrian Dobrovie și a fost făcut pentru Radio „Europa Liberă”.

Mai grav, deputatul român susține, cu referire la presa din Româania, că Ministerul Românilor de Pretutindeni a finanțat un site dubios, care retransmitea și, practic, copia și disemina propagandă rusească  - articole preluate de pe Sputnik.md. „În loc ca România să facă acest lucru, iată că România face ceva absolut inimaginabil într-un an centenar cu bani publici - proiecte de propagandă”, a atenționat Dobrovie.

Potrivit lui, România chiar dacă ar vrea să susțină mai mult Moldova în perioada în care va deține președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, nu o va putea face din cauza derapajelor grave au loc la Chișinău: „În momentul în care Republica Moldova deviază puternic, derapează de la aceste principii de stat de drept, în momentul acela România, chiar dacă ar vrea să aibă o susținere pentru Republica Moldova din postura de președinte al Consiliului Uniunii Europene, nu ar putea să obțină mare lucru. La nivel de Consiliu trebuie să-ți asiguri unanimitate pe diverse domenii sectoriale, la nivel de Consiliu trebuie să ai suficienți profesioniști care să știe să gestioneze comitete de lucru specializate. Or, România nu dovedește în momentul de față că poate să-și asume președinția – și cu tristețe o spun – măcar onorabil”.

În opinia deputatului român, strategia României pentru Republica Moldova ar trebui centrată pe relaţia cu cetăţenii.

În ceea ce privește problema transnistreană, deputatul Dobrovie atenționează asupra unor pericole majore în cazul unei configurații post-electorale pro-ruse la Chișinău. El nu exclude că s-ar putea încerca un scenariu prin care Transnistria să controleze întregul (prin federalizare - n.n.) și să schimbe cursul politicii externe.