Bulgaria va intra în Schengen la 1 ianuarie 2019, a declarat Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, potrivit presei bulgare citate de Digi 24.

Manfred Weber a făcut această declarație la o întâlnire avută, la Bruxelles, cu vicepreședintele partidului de guvernământ GERB, Țvetan Țvetanov.

Declarația vine în contextul în care Bulgaria a beneficiat de un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene, în timp ce România s-a confruntat cu cele mai dure critici de la aderarea în 2006, din cauza schimbărilor privind legile justiției, oficialii de la Bruxelles avertizând asupra pașilor înapoi făcuți de București în privința luptei anticorupție.

Astfel, aderarea României în spațiul Schengen pare a fi blocată pentru moment. Premierul Olandei, Mark Rutte, declara recent că ”pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”.

De asemenea, în septembrie, cu ocazia vizitei sale la București, Rutte a spus că a căzut de acord cu partea română asupra mai multor teme care vizează cooperarea bilaterală şi în cadrul UE, dar "nu pe toate punctele, cum este Schengen".

HotNews.ro