Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, face marți prima sa vizită externă - la Chișinău.

Luminița Odobescu, se va întâlni cu ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, relatează Deschide.md.

Cei doi miniștri vor susține o conferință de presă.

Potrivit unui comunicat al MAE de la București, șefa diplomației române va fi primită de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și va avea întrevederi cu prim-ministrul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

"Vizita în Republica Moldova este prima deplasare externă a ministrului Luminița Odobescu, după preluarea mandatului la 15 iunie 2023. Aceasta are o relevanță deosebită atât pentru abordarea subiectelor prioritare aflate pe agenda bilaterală și de integrare europeană, cât și pentru coordonarea demersurilor și proiectelor pentru perioada următoare", precizează MAE.

Deplasarea are loc într-o perioadă marcată de "eforturi intense" ale autorităților Republicii Moldova pentru avansarea reformelor democratice și pentru implementarea eficientă a recomandărilor Comisiei Europene formulate în iunie 2022, în contextul acordării statului de candidat pentru aderarea la UE.

În cadrul discuțiilor cu înalții oficiali de la Chișinău, Luminița Odobescu va reconfirma "sprijinul ferm și amplu al României în avansarea concretă a parcursului european, în depășirea cu succes a provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova, precum și pentru extinderea cooperării economice și sectoriale bilaterale".

Sâmbătă, premierul R. Moldova Dorin Recean a fost într-o vizită privată la București, unde a fost primit de noul premier Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Cei doi au discutat despre provocările de securitate din regiune, în contextul invaziei ilegale și nejustificate a Federației Ruse în Ucraina, sprijinul pe care îl oferă România pentru R. Moldova pentru aderarea la UE.

Potrivit unor surse politice, miercuri se duce la Chișinău și Marcel Ciolacu, învestit săptămâna trecută în funcția de premier.