PDM și-a anunțat retragerea de la guvernare după ședința Consiliul Național Politic de vineri. Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a anunțat că guvernul Filip își încetează activitatea începând de astăzi, 14 iunie 2019. Totuși, el a menționat că „atâta timp cât hotărârile Curții Constituționale rămân în vigoare, Guvernul care se va instala va functiona ilegal”.

„Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge, în cele din urmă, la alegeri anticipate - singura formă în care se poate soluționa criza. PDM rămâne deschis dialogului”, a mai spus Cebotari.

„Decizia noastră are efectiv politic și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere, lucru pe care îl vorbim de mai multe zile. Decizia noastră nu va soluționa problema blocajului politic și instituțional în care țara se află.Sarcina preluării în totalitate a guvernării trebuie să fie rezolvată de binomul PSRM-ACUM. Am fi dorit să luăm decizii prin care guvernarea să fie preluată legal, dar nu s-au putut găsi compromisuri care puteau rezolva întreaga criză.

Infiderent de solutii, câtă vreme avem deciziile CC, guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii de instituții nu vor putea îndeplini deciziile și se vor afla în situații de risc juridic. Și în final se va ajunge la anticipate, singura formă prin care se poate rezolva legal. PDM rămâne deschis dialogului și suntem gata să găsim cele mai bune soluții", a menționat Cebotari.

Premierul Maia Sandu face declarații de presă:


LIVE! Președintele Igor Dodon face declarații:

 

 

Briefing de presă susținut de Pavel Filip:



Deputații Blocului ACUM au scris primele mesaje adresate cetățenilor, după anunțul făcut de PDM. Deputatul

Grigore Novac: „Am demonstrat că și pe cale pașnică putem debarca de la guvernare caracatița mafiotă”.

Maria Ciobanu: „A căzut dictatura! Trăiască libertatea. Felicitări, cetățeni, pentru demnitate”.

Alexandru Slusari: „Felicitări țară! Felicitări popor! Avem mult de muncit începând de azi!”.

Președintele Igor Dodon consideră că retragerea PDM de la guvernare este o victorie, dar nu este una finală: „Vă felicit cu ocazia aceste mici victorii. PDM și-a recunoscut înfrângerea. Soluția juridică despre care ei vorbesc se găsește foarte simplu – este poziția comunității internaționale și a marii majorități a cetățenilor”, a declarat Dodon. El a îndemnat judecătorii Curții Constituționale (CC) să se convoace de urgență și să-și revadă hotărârile din 7, 8 și 9 iunie: „Plahotniuc nu mai e. N-are cine să vă sperie”. De asemenea, el a cerut ca șeful CNA și procurorul general să demisioneze.

La fel a cerut și noul premier Maia Sandu în cadrul unui briefing. „Ca să fie clar: nu există demisie a unui guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019”, a menționat Maia Sandu. Ea le-a cerut judecătorilor CC să-și revizuiască deciziile controversate din perioada 7-9 iunie și să demisioneze in-corpore. „Justiția independentă va aplica acțiunile corespunzătoare pentru Plahotniuc și pentru cei care au fost implicați în activități ilegale”, a spus Maia Sandu.

Pavel Filip: Plecarea noastră nu va anula deciziile Curții Constituționale. „Cred și sper că vom ajunge în ziua când oamenii țării își vor hotărî singuri soarta, nu cei dinafara ei. Cu siguranță, nu m-am gândit că o să avem o coaliție de guvernare declarată convențional pro-europeană”, a spus Filip. El i-a urat succes Maiei Sandu și a spus că „pentru binele oamenilor, sper că se va descurca mai bine decât mine”.