Guvernul de la Chişinău a votat miercuri un amendament prin care obligă operatorii de telefonie și Internet să stocheze și să arhiveze datele utilizatorilor pentru o perioadă de 6-12 luni, să blocheze, la indicaţia autorităţilor, accesul la anumite site-uri și să permită autorităților verificarea e-mail-urilor, mesajelor sms sau a celor expediate prin aplicații de mesagerie (Viber, WhatsApp, Telegram ș.a.).

Proiectul contravine, însă, Deciziei din 8 aprilie 2014 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care invalida directiva 2006/24/CE ce impunea obligativitatea statelor de a colecta date privind comunicațiile electronice și de telefonie ale cetățenilor pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. Curtea a decis că directiva încalcă dreptul la intimitate şi la protecţia datelor cu caracter personal.

Noua inițiativă corespunde în schimb tendințelor observate în Federația Rusă, care în ultimii 13 ani a amendat Legea cu privire Comunicații de cel puțin șase ori. Astfel, la 14 iulie 2007 a fost publicată lista organizațiilor extremiste elaborată de Ministerul Justiției de la Moscova. Începând cu anul 2008 providerii au primit dreptul de a bloca orice resursă electronică care a intrat în această listă. 

În 2012, președintele rus a semnat o lege care introducea termenul de „Blocarea providerului fără o decizie judecătorească”. Autorităţile ruse au explicat ingerinţa prin „protecția copiilor de informații care provoacă prejudicii sănătății și dezvoltării”.

O altă modificare a fost efectuată în 2013 când mai multe instituții au propus o nouă listă cu alte categorii de informații care ar trebui blocate în internet.

Anul 2014 a fost unul cu codificări record în acest domeniu, fiind adoptate mai multe amendamente. Acestea prevedeau acordarea dreptului pentru Agenția Federală de telecomunicații „Roskomnadzor” să ceară blocarea unor resurse fără o decizie preliminară a unei instanțe de judecată. În același an a intrat în vigoarea așa-numita „Lege a bloggerilor”, dar și „legea Big Brother” care permite autorităților să colecteze orice informație despre utilizatorii resurselor din internet.

Ultima modificare a fost operată în anul 2015. Prin aceasta au fost acordate noi împuterniciri autorităților pentru a controla accesul populației la Internet și posibilitatea de a bloca, fără o decizie judecătorească, resurselor IT.

Constantin Uzdriş