Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Comisiei Europene.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Pe de altă parte, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA. Sursele G4Media.ro susțin că se încearcă blocarea candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European.

PSNews.ro susține că procurorul Adina Florea de la secția de investigare a magistraților ar urma să o pună pe Kovesi sub acuzare în următoarele zile în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa.

Sebastian Ghiță a anunțat pe 9 decembrie că a făcut o plângere penală împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, acuzând-o că i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Fundația FACIAS, controlată de Dan Voiculescu, a anunțat duminică, într-un comunicat, că a sesizat Secția pentru Magistrați ”cu privire la faptele fostului procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi, de divulgare de informații secrete de serviciu.”

FACIAS a solicitat procurorilor ”să verifice scurgerile de informații în presă prin care jurnaliștii de la Evenimentul Zilei primeau date nepublice din anchetele penale.”

Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante. Procurorii Parchetului European vor efectua investigații în toate statele membre participante într-un mod coordonat, vor face rapid schimb de informații și își vor uni eforturile pentru a asigura coordonarea anchetelor, înghețarea rapidă sau punerea sub sechestru a bunurilor și vor solicita, când va fi cazul, arestarea persoanelor suspecte de comiterea de infracțiuni, toate acestea în cadrul unei strategii europene comune în materie de cercetare și de urmărire penală.

Continuare pe g4media.ro