Adunarea Generală a Cetățenilor, convocată de partidele de opoziție, risca să degenereze într-o confruntare cu manifestanții aduși organizat în Piața MAN de către condamnatul Ilan Șor, primar de Orhei.

Cu câteva ore înainte să înceapă marele protest al opoziției pro-europene, anunțat încă acum două luni, Piața în care Moldova și-a proclamat independența la 27 august 1991 a fost ocupată de niște indivizi care au adus în fața Guvernului grătare pe roți, lemne, lăzi cu pâine, carne și hrișcă în cazane. Pur și simplu, primarul de Orhei (condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, dar lăsat în funcție) a hotărât să le organizeze susținătorilor săi un prânz.

Și nu oriunde, ci în fața Guvernului. Și i s-a permis. Mai mult, a fost păzit de poliție, iar după discursul rostit „la frigărui” a fost escortat la mașină, de către poliție și bodyguarzi, prin spatele Guvernului. Motivul întrunirii nu a fost clar.

Ospăț cu frigărui și hrișcă în fața Guvernului

Șor a ocupat o scenă instalată de activista civică Maia Laguta și Aurel Bucureanu. Deși cei doi au cerut autorizație pentru un protest împotriva scumpirii carburanților, despre carburanți de pe scena lor nu s-a spus nici un cuvânt.

La mitingul în susținerea lui Ilan Șor au participat și doi reprezentanți europeni: Barbara Kappel, membră a partidului populist de dreapta FPÖ din Austria, europarlamentară, membră a Grupului Europa Națiunilor și a Libertății, și Richard Milsom, directorul executiv al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Aceștia au vorbit în limba engleză, au avut niște mesaje pro-Șor, dar relativ cumpănite. Traducerea a fost asigurată de vicepreședinta „Partidului Șor”, Marina Tauber, care a interpretat mesajele, menționând bunăoară că cei doi străini ar fi spus că „nu doar Maia Sandu reprezintă Europa”, ci și „partidul Șor”. Asta în timp ce Barbara Kappel a spus, de fapt că „nu trebuie să fiți alături de cei care discreditează țara voastră în Europa. Nici un partid nu deține monopolul de a reprezenta Europa în Moldova”.

Susținătorii lui Șor au mâncat hrișcă, au dansat și au primit pachete cu conserve de carne și pâine în timp ce liderii „Partidului Șor” incitau, de pe scenă, protestatarii veniți la îndemnul PAS, PPDA și PLDM. Tentativele oamenilor de a intra peste ei au reușit să fie zădărnicite de carabinieri și de către liderii partidelor pro-europene, care le-au temperat furia retrăgându-se în preajma monumentului domnitorului Ștefan cel Mare.

Susținătorii lui Șor se înghesuie la mâncare / FOTO: Report.md 

După ce s-au distrat sfidător în spatele cordoanelor de poliție, arătând gesturi obscene protestatarilor veniți la Adunarea Generală a Cetățenilor, susținătorii lui Șor au plecat, lăsând în urmă mormane de gunoi.

De partea cealaltă, manifestanții pro-europeni au scandat: „Șor, la pușcărie!”, „Jos mafia!”..., apoi au pornit într-un marș pe la instituțiile publice considerate a fi capturate de către Vlad Plahotniuc, liderul PDM. Protestul nu s-a încheiat. El va dura toată noaptea, iar luni, manifestanții vor sărbători Ziua Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale.

Sânge nu a curs. Șor „a prăvălit” misiunea

Analiștii politici de la Chișinău susțin că, de fapt, Ilan Șor a organizat contra-protestul în colaborare tacită cu guvernarea PD care-i asigură libertatea, chiar dacă a fost oficial condamnat. „Guvernarea a vrut ca astăzi la Chișinău să se verse sânge. Guvernarea a vrut să pună cetățenii să se bată între ei”, a comentat istoricul Octavian Țâcu. Exponenții guvernării încă nu au comentat această supoziție.

FOTO: Report.md 

În timpul manifestației de duminică, doi jurnaliști de la Radio Europa Liberă au fost agresați de susținătorii și bodyguarzii lui Ilan Șor. Presa controlată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a reflectat în detaliu discursul lui Șor și manifestația organizată de acesta, ironizând pe seama stăpânirii și cumpătului de care au dat dovadă liderii partidelor pro-europene.

Anterior, într-un filmuleț postat pe Facebook, Șor declara, ținând o curea în mână, că-i va pedepsi pe jurnaliștii „care scriu scârboșenii despre el”.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-inchis, însă a fost eliberat ulterior inclusiv din arest la domiciliu. El va rămâne în libertate până la pronunțarea sentinței, examinarea dosarului fiind strămutată de la o Curte de Apel la alta, iar ședințele permanent amânate din motive ridicole. Procurorii spun ca Ilan Șor ar fi obținut din „Banca de Economii” 5 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi spălat ulterior prin firmele sale off-shore. El se declară nevinovat, dar numele său apare de câteva sute de ori în cele două rapoarte ale detectivilor americani de la „Kroll”, vizând frauda bancară de 1 miliard de dolari din 2014, prin intermediul a trei bănci moldovenești.

DW