Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, drept viitor premier. Iohannis și-a motivat decizia spunâd că România e în criză politică, iar această criză "dăunează grav României".

Iohannis a cerut partidelor să urgenteze procedurile parlamentare astfel încât România să aibă guvern în această săptămână. Iohannis a spus că doar PSD-ALDE au propus un premier, deși la ieșirea de la consultări Traian Băsescu anunțase că și PMP a făcut o propunere, pe Siegfried Mureșan.

În legătură cu speculațiile apărute în spațiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informații în desemnarea premierului României, SRI a făcut următoarele precizări: "Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acțiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spațiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituțiilor fundamentale dintr-un regim democratic”.

Mihai Tudose (49 de ani), propus de PSD să conducă Guvernul, este deputat la al cincilea mandat, vicepreşedinte PSD şi a fost în două rânduri ministru al Economiei, inclusiv în Cabinetul Grindeanu. Potrivit evaluării PSD care a dus la căderea Guvernului, el nu a avut nicio măsură îndeplinită din programul de guvernare. Tudose a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat susţinută la Academia Natională de Informaţii "Mihai Viteazul”, sub îndrumarea fostului ministru Gabriel Oprea.