În timp ce românii „se bat” cu temometrele cu laser (iritați că li se ia temperatura la intrarea în market), peste Prut, în Republica Moldova, preoții luptă cu antenele 5G pe care Moldova nu le are și cu vaccinul anti-COVID încă inexistent. Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, îi cere președintelui pro-rus Igor Dodon să apere moldovenii de cel pe care îl numește „infractorul internațional Bill Gates”, de microcipare prin vaccin anti-COVID-19 și de antenele 5G.

Mitropolia a plasat marți seară, pe site-ul său, două adresări ale Sinodului către conducerea țării – una în care alimentează speculațiile răspândite, concertat, de diferite site-uri de știri false, despre microcipare prin vaccinare și alta în care cere Guvernului să permită reluarea slujbelor religioase - în caz contrar, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova amenință cu excluderea premierului Ion Chicu din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

În prima sa adresare, Mitropolia Moldovei pretinde că face o „analiză juridică” a legalității unei eventuale vaccinări obligatorii. Asta în condițiile în care un vaccin autorizat anti-COVID-19 încă nici nu există. În continuarea „analizei juridice” pe care o transmite șefului statului, președintelui Parlamentului și prim-ministrului, Mitropolia Moldovei invocă o presupusă cerere a unei deputate din Parlamentul Italiei de arestare a lui Bill Gates, despre care Mitropolia Moldovei susține că „este acuzat de faptul că este un criminal împotriva umanității - că a provocat, prin vaccinuri, moartea a 500.000 de copii în India, că susține ideea de genocid pentru reducerea populației planetei”.

Acest fals, îndreptat împotriva Fundației Bill & Melinda Gates este promovat intens în ultimele zile de câteva site-uri cu profil religios. OMS și alte organizații internaționale în domeniul sănătății au infirmat aceste acuzații.

La 5 mai 2020, portalul moldovenesc „Flux” a preluat articolul „Vaccinarea Bill Gates lasă paralizați 496.000 de copii în India”din orthodox.info.ro. Acesta din urmă era miercuri, 20 mai 2020, blocat – nu și site-ul moldovenesc care a preluat articolul. (Link Site-uri închise în starea de urgență, în România)

Captura site Flux.md, accesat la 20 mai 2020

În cadrul emisiunii on-line „Președintele răspunde”, din 8 mai 2020, președintele Igor Dodon a spus că, dacă va apărea un vaccin împotriva COVID-19, „fiecare va decide individual dacă se vaccinează sau nu”: „Noi îl vom propune populației, dar fiecare să decidă - să-și asume riscurile”.

În adresarea Mitropoliei Moldovei, se menționează că „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță” – o alegație intens propulsată, în ultimele luni, de site-urile de știri false - aceleași care promovează și propaganda antioccidentală în regiunea extinsă a Mării Negre.

Șeful Direcției control și asistență juridică din cadrul Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Denis Sitari, a comunicat pentru Report.md că isteria legată de antenele 5G și „cipizarea” populației este una falsă, mai ales că în Moldova nu există nicio antenă de acest tip. „3G, 4G sau 5G e doar o tehnologie. Antena e antenă. Pur și simplu banda de frecvențe utilizată este diferită. O antenă 5G nu are nimic cosmic în ea”, a explicat Denis Sitari.

Igor Dodon, de asemenea, a confirmat că în Moldova nu există nicio antenă 5G, arătându-se deranjat de isteria creată în legătură cu acest subiect. Anterior, el declara că va analiza posibilitatea introducerii răspunderii penale pentru răspândirea cu bună știință a falsurilor. La modul practic însă, nu s-a întâmplat nimic cu excepția faptului că Serviciul de Informații și Securitate a îndemnat cetățenii să transmită la SIS informații în cazul identificării platformelor de știri fake sau a conturilor false „utilizate pe rețelele de socializare la distribuirea intensă a dezinformărilor”.

În demersul Mitropoliei Moldovei se mai menționează că „tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”. Apoi se intervine cu o sperietoare intrată deja în uz despre „începutul microcipării în masă a populației din Europa”. Este invocat exemplul României și anume un proiect din 2013 „de natură absolutistă, fundamentalistă, în care obligativitatea schemei de vaccinări trebuia să devină lege” împotriva căruia s-ar fi pronunțat 118 medici și care ar fi cerut renunțarea la vaccinarea obligatorie.

Șeful ANSP: „Psihiatria n-are așa profil”

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, califică informațiile privind legătura dintre tehnologia 5G, coronavirus și implantarea cipurilor drept „prostii, aiureli și tâmpenii”: „Psihiatria n-are așa profil”, a menționat Furtună în cadrul unui interviu.

Adresarea Mitropoliei Moldovei (care vine să credibilizeze fake-news-urile promovate de site-urile propagandistice) către conducerea de vârf a țării a fost precedată de o apariție publică a episcopului de Bălți și Fălești, Marchel – cel care a numit-o, în 2016, pe liderul opoziției pro-europene, Maia Sandu, „rod sterp” (deoarece încă nu are copii) și a îndemnat alegătorii să-l susțină, la alegeri, pe pro-rusul Igor Dodon. De data aceasta, Marchel a îndeamnat creștinii să nu accepte să fie vaccinați împotriva noului tip de coronavirus, întrucât pandemia ar fost inventată pentru vaccinarea forțată prin cipizare.

„Fugiți de vaccin! Nu îl primiți, căci vaccinul este punctul final al globaliștilor sataniști pentru care ei și au născocit coronavirusul atribuindu-i caracteristici mult mai strașnice decât ele sunt într-adevăr. Vaccinul propus de globaliști și reclamat tot pe banii lor, să nu vă pară că este o pomană. Este capcana ce ne lipsește pe noi de libertate, ca dar sfânt. Omul vaccinat benevol își implementează în organism mecanismul de urmărire. Prin astfel de vaccin se influențează chiar și modul de gândire al unora”, a meditat episcopul într-un video imprimat în altar.

Conform ultimului sondaj făcut public în Republica Moldova (ASD), aproximativ 52% din cetățeni s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar 34% s-ar opune administării vaccinului.

Serviciului European de Acțiune Externă menționează, într-un articol publicat pe pagina specializată EuVsDisinfo că unul dintre obiectivele principale ale dezinformării pro-Kremlin în țările din Parteneriatul Estic al UE este de a provoca un blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică. În articol se menționează că pandemia COVID-19 a produs teren fertil pentru dezinformări legate de sănătate și proliferarea 5G, anti-vaccinurilor și alte teorii ale conspirației. „Mesajele de dezinformare nu sunt pur și simplu transcrise în diferite regiuni. Ele sunt adaptate contextelor locale”, atenționează articolul citat.