Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat marți , 13 noiembrie, cererile de demisie a încă cinci judecatori, dintre care doi sunt de la Curtea de Apel Chisinau. Anterior, alți 7 magistrați au demisionat.

Potrivit preşedintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micşorarea salariilor pentru judecători, lucru infirmat de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, care susţine că niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent, în urma reformei salarizării.

Ziarul de Gardă scrie că Tudor Berdilă (unul dintre judecătorii demisionați) şi-a început cariera de judecător în anul 2006 la Judecătoria Cantemir. În 2009 a fost numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Cantemir pe un termen de patru ani. Ulterior, în 2014, Tudor Berdilă a fost numit pe un termen de încă patru ani în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Cantemir.

În ultimii patru ani Marina Galupa a făcut justiţie la Judecătoria Leova şi Curtea de Apel Comrat. Anterior, a activat în calitate de avocată, juristă la Primăria Cahul şi la în cadrul proiectul „Clinica Juridică” a AO Pro Cetăţean. Robă de magistrat însă, Galupa a purtat şi între 1991-2002, potrivit informaţiilor de pe magistrat.md, când a deţinut funcţii la Judecătoria Cahul şi Tribunalul Cahul.

Ludmila Ouş, a fost reţinută la 23 octombrie, curent, în dosarul mitei pentru judecători, împreună cu alte patru judecătoare. Ouş a făcut parte din completul de judecători de la Curtea de Apel Chişinău, care în noiembrie 2016 au hotărât să menţină condamnarea fostului premier, Vlad Filat.

O altă judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău care şi-a depus astăzi cererea de demisie este Maria Moraru. Cariera Mariei Moraru în funcţia de magistrată a început în 1987. În 2002 Moraru a fost numită în funcţia de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

Cea de-a cincea cerere de demisie a fost depusă de judecătoarea Ana Albu, de la Curtea de Apel Bălţi. Albu şi-a început cariera de magistrată în 2003, când a fost numită în funcţia de judecător la Judecătoria mun. Bălţi, pe un termen de 5 ani, iar ulterior în 2009 – până la atingerea plafonului de vârstă. Din 2010, Ana Albu activează în funcţia de judecătoare la Curtea de Apel Bălţi. Judecătoarea Ana Albu a intenţionat anterior să plece din sistemul judiciar în anul 2016, după ce a fost făcut public un proiect de lege prin care judecătorilor urma să li se retragă privilegiile de care beneficiază în prezent la pensionare. Ulterior, însă, judecătoarea şi-a retras cererea de demisie.