Principalul suspect în dosarul fraudei bancare, Ilan Shor, primar de Orhei, a fost condamnat miercuri la 7 ani și 6 luni de închisoare, în penitenciar de tip semînchis, pentru cumul de infracțiuni, de către Judecătoria Chișinău. Asta în timp ce procurorii au cerut 19 ani de închisoare.

Totuși, el a fost eliberat din sala de judecată, sub control judiciar, până la pronunțarea unei sentințe definitive. Potrivit avocatului, în timpul ședinței de judecată, lui Ilan Shor i s-a făcut rău și a fost nevoie de ambulanță. Momentan acesta se află acasă.

UPDATE:

------------------------------------

Procurorul Andrei Băeșu a calificat decizia ca fiind „neîntemeiată” și a anunțat că o va ataca la Curtea de Apel: „Considerăm hotărârea complet neîntemeiată, deoarece pe parcursul urmăririi penale au fost prezentate suficiente probe care îl incriminează pe toate capetele de acuzare”, a declarata procurorul pe caz.

Avocații omului de afaceri spun că Ilan Shor nu este vinovat și nu și-a recunoscut vina, iar suma prejudiciului este mult mai mică decât cea care se vehiculează - de 5 miliarde de lei.

La 22 iunie expiră termenul de ținere în arest a lui Ilan Shor, conform unei decizii a Curții Constituționale care a stabilit că o persoană nu poate fi ținută în arest preventiv mai mult de un an.

------------------------------------------------

Dosarul penal pe numele lui Ilan Shor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care actualul primar de Orhei este învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2016. Procurorii l-au acuzat pe Şor de faptul că, timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.

Costel Prepeliță