UE va continua să urmărească atent evoluția politică din Republica Moldova și îndeplinirea agendei de reforme necesară pentru deblocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro. Declarația îi aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

După ședința Consiliului Afaceri Externe al Consiliului UE, în cadrul căreia s-a discutat despre Moldova, Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană salută soluționarea crizei politice din Moldova: „Am urmărit ultimele evenimente și am încurajat o tranziție pașnică și democratică. Este clar și a fost mereu clar pentru noi ce trebuie realizat pentru ca UE să susțină financiar Moldova. Este vorba de implementarea Acordului de Asociere. Aceste reforme trebuie realizate nu doar pentru că UE le solicită, ci pentru că cetățenii din Republicii Moldova vor să le vadă implementate”, a menționat Mogherini.

Potrivit ei, comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, urmează să întreprindă o vizită de lucru la Chișinău în această săptămână, iar în timpul apropiat ar urma ca și autoritățile de la Chișinău să meargă la Bruxelles. „Vom monitoriza următorii pași pentru a vedea dacă angajamentele sunt îndeplinite cu adevărat. Vom rămâne vigilenți și încurajăm Moldova să rămână angajată pentru a îndeplini agenda de reforme”, a conchis Federica Mogherini.