Ex-deputat, reținut în dosarul fraudei bancare
Un ex-deputat a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare.
CNA nu a precizat deocamdată despre cine exact este vorba, dar presa de la Chișinău titrează că fiul ex-președintelui Petru Lucinschi, Chiril, fost deputat PLDM, ar fi fost reținut.
Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al Republicii Moldova, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe:
În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.
De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.
În prezent, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.
Până la această oră au fost reţinute trei persoane, dintre care fostul deputat şi doi reprezentanţi ai unui agent economic, locul aflării unui alt complice urmând a fi identificat. Totodată, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară mai multe percheziţii în diferite locaţii – la sediul unor companii, domiciliile şi automobilele bănuiţilor.
Articolul din Codul penal care se referă la spălare de bani în proporţii deosebit prevede până la 10 ani de închisoare.
În februarie 2017, Chiril Lucinschi a renunțat la mandatul de deputat. De asemenea, el a părăsit formaţiunea politică din care făcea parte şi a anunțat că cedează conducerea postului de televiziune TV7, unde deţinea pachetul majoritar de acţiuni.
Un alt fiu al fostului președinte moldovean, Sergiu, figurează într-un dosar de corupție în România alături de ginerele fostului președinte al României. Anchetatorii români sustin ca Sergiu Lucinschi și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, ar fi pus în practică un plan de șantaj la adresa unui om de afaceri.
Comentarii