Siegfried Mureșan propune ca 50% din viitoarele fonduri UE pentru Republica Moldova să meargă spre conectivitatea energetică pentru a reduce dependența de Federația Rusă.

„Uniunea Europeană a alocat 740 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru Republica Moldova în perioada 2014-2020. În timpul vizitelor mele în Republica Moldova, am văzut că acești bani au fost folosiți pentru a construi centrale termice pe bază de biomasă în școli, pentru a moderniza transportul public sau pentru reabilitarea drumurilor publice. 25% din acești bani au fost alocați către conectivitate energetică și de transport, pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă”.

Eurodeputatul PNL consideră că este nevoie de mai mult și propune ca 50% din banii alocați pentru Republica Moldova în viitorul exercițiu financiar (2021-2027) să meargă către conectivitatea energetică și de transport. „Astfel, vom putea reduce și mai mult dependența energetică a Republicii Moldova de Federația Rusă. De asemenea, vom cere creșterea alocărilor totale către Moldova în viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2021-2027”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o conferință privind Parteneriatul Estic găzduită de Parlamentul European.

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, atrăgând 70% din exporturile vecinului de la est și este un important finanțator, a punctat europarlamentarul. „Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova cu fonduri europene nerambursabile și servește ca principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești. 70% din exporturile din Republica Moldova merg către Uniunea Europeană”, a explicat Mureșan.

UE a deblocat ajutorul financiar pentru Republica Moldova după instalarea unui nou guvern, în contextul în care finanțarea fusese suspendată pe fondul încălcărilor statului de drept constatate în ultimii ani, în timpul guvernării Partidului Democrat al liderului oligarh Vladimir Plahotniuc.

Euractiv.ro