Peste 700 de localități fără lumină și zeci de sate blocate, a lăsat în urmă ninsoarea din ultimele 24 de ore. Zeci de șoferi, care s-au aventurat la drum au ramas blocati în nameti. 

În scopul identificării rapide a persoanelor și unităților de transport aflate în dificultate sau blocate în nămeți pe drumurile publice, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunță despre activarea în regim Non Stop a numărului  0 604 777 47, disponibil în aplicația VIBER.

Cetățenii blocați în nămeți, care au acces la Internet, sunt încurajați să expedieze harta din opțiunea „GoogleMaps” cu locația aflării determinat de funcția GPS a telefonului mobil, iar drumarii, prin intermediul celulei de criză, vor identifica cea mai rapidă metodă de intervenție.

Ca să scoată din nămeți zeci de mașini blocate pe șoseaua Chișinău-Bălți. Armata a scos o blindată. Dar, ghinion - blindata a ajuns în șanț.

La Comrat un bărbat a dispărut. A plecat să-și aducă oile de la pășune, dar nu a mai revenit. Mai multe echipe de pompieri îl caută.

Din cauza ninsorilor abundente, Mitropolitul Moldovei a emis o circulară în care le recomandă enoriașilor, care locuiesc în zonele unde a nins puternic să nu meargă la cimitire de Pastele Blajinilor. Oamenii sunt îndemnați să îngrijească mormintele răposaților după topirea zăpezii.

Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a reluat activitatea după ce în prima parte a zilei unele zboruri fost anulate, iar o bună parte au fost reprogramate pentru după amiază, din cauza stratului mare de zăpadă de pe pista de decolare şi aterizare.

Patinorul „Ice Bravo” din Chișinău a fost afectat de ninsoarea din ultimele două zile. Acoperișul terenului pentru patinaj s-a prăbușit din cauza greutății zăpezii.

Chișinăul, deblocat parțial

În Chișinău, autoritățile au anunțat că toate străzile principale au fost deblocate.

La traseu au ieşit 3 rute de troleibuz: nr. 22, nr. 24 şi nr. 5, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 5: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) – Gara Feroviară; Ruta nr. 24: bd. Mircea cel Bătrân – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 22: Calea Ieşilor (Restaurantul „Butoiaş”) – bd. Constantin Negruzzi (Gara Feroviară).

 La traseu au ieşit mai multe rute de autobuz, şi anume: ruta nr. 5, ruta nr. 23, ruta nr. 26, ruta nr. 19 şi ruta nr. 122.

La lichidarea consecinţelor intemperiei intervin carabinierii şi Forţele Armate.

Lista străzilor pe care se circulă fără dificultate: Calea Orheiului, Moscova, Kiev, Renaşterii Naţionale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân, Petru Zadnipru, Mihai Sadoveanu, Munceşti, Dacia, Decebal, Constantin Negruzzi, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Vasile Alecsandri, Şos. Hânceşti, Bucureşti, Vasile Lupu, Calea Ieşilor, Alba iulia, Ion Creangă (cu excepţia tronsonului V. Belinski – Alba Iulia, unde se execută lucrări).

Spitalele și grădinițele din oraș au fost reconectate la sistemul centralizat de încălzire. De asemenea, peste 270 de blocuri de locuinţă au fost reconectate la reţeaua centralizată de încălzire.

Mii de copaci au fost doborâţi de greutatea zăpezii.

Ministerul Mediului solicită autorităților publice locale să inspecteze zonele de evacuare a apei din localități și să înlăture stăvilarele formate din arbori căzuți pentru a preveni inundațiile. Specialiștii de la minister spun că este important ca în următoarele 2-3 zile să fie curățate toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe și râuri.

Cetățenii sunt îndemnați să participe activ la acest proces având în vedere că în anumite localități primăriile au posibilități modeste de intervenție.

Proprietarii și administratorii celor 4000 de bazine acvatice din Moldova trebuie să monitorizeze nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată și coordonată cu instituțiile abilitate a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și provocării inundațiilor.

În ultimele 24 de ore, în zona centrală și de sud a țării au căzut cantități record de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie. În Chișinău a sunt 57 cm de zăpadă, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50 cm.Temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile, astfel că în doar câteva zile toată zăpada se va topi, formându-se cantități mari de apă și risc sporit de inundații.

Ultimă oră

Postul vamal ”Cahul” și-a sistat temporar activitatea din cauza unor defecțiuni tehnice ale bazei de date din gestiunea Poliției de Frontieră Române, nefiind astfel autorizată traversarea frontierei prin postul vamal corespondent ”Oancea” de pe teritoriul României. Participanții la traficul transfrontalier care și-au planificat traversarea frontieriei prin acest post vamal sunt direcționați spre postul vamal Giurgiulești aflat în 
proximitate.