Cei doi piloţi moldoveni, care au supravieţuit atacului talibanilor din noiembrie 2015, sunt în continuare ţinuţi ostatici în Afganistan. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a comunicat pentru Report.md că autorităţile depun, în continuare, eforturi pentru eliberarea ostaticilor, însă „procesul este periclitat de situaţia de securitate foarte dificilă din Afganistan”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, din ziua producerii accidentului (cu implicarea elicopterului MI-17-1V al companiei moldoveneşti VALAN International Cargo Charter, pe 24 noiembrie 2015, în Republica Islamică Afganistan) a întreprins, pe căi diplomatice, toate acţiunile posibile pentru repatrierea în siguranță a celor doi ostatici moldoveni. „În raport cu partenerii externi relevanţi, am solicitat susţinerea statelor care pot oferi informaţii suplimentare şi acorda ajutor pentru eliberarea cetăţenilor noștri.  În acest context, MAEIE a lansat demersuri oficiale în adresa mai multor ţări cu reprezentare diplomatică în regiune. În perioada 15-16 decembrie 2015, a avut loc deplasarea delegaţiei Republicii Moldova în Afganistan pentru a repatria corpul neînsufleţit al pilotului moldovean Oleg Groza”, ne-a comunicat serviciul de presă al MAEIE cu referire la informația deținută de Celula de criză instituită în cadrul MAEIE în legătură cu acest caz.

„Autorităţile afgane depun, în continuare, eforturi pentru eliberarea ostaticilor, însă procesul este periclitat de situaţia de securitate foarte dificilă din ţară. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va continua interacţiunea pe cale diplomatică cu statele vizate în vederea obţinerii suportului pentru localizarea şi repatrierea celor doi cetăţeni moldoveni din Afganistan. Totodată, considerăm inoportună abordarea circumstanţelor conexe acestui caz, ținând cont de sensibilitatea acestuia şi impactul negativ pe care îl poate avea mediatizarea cazului asupra procesului de repatriere a celor doi cetăţeni moldoveni”.

Elicopterul de tip Mi-17-1V al companiei aeriene moldovenești presta servicii aeriene civile pentru forţele de securitate afgane în baza contractului cu compania Aircraft Charter Solutions pentru principalul contractant al Guvernului Statelor Unite, compania MAG DS Corp. Pe 24 noiembrie 2015, elicopterul cu 3 membri ai echipajului opera o misiune programată, transportând 18 persoane din Afganistan. Aproximativ la ora 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip "May Day" a fost primit de la echipaj, informând că elicopterul a fost doborât de rebelii talibani, care controlează o parte din districtul Pashtun Kot, unde s-a produs accidentul. Atunci presa a scris, cu referire la un comunicat al Ministerului afgan al Apărării, că talibanii au ucis doi pasageri și un membru al echipajului, iar celelalte persoane din elicopter au fost capturate.

La începutul lunii august curent, un alt elicopter înregistrat în Republica Moldova a aterizat forţat în Afganistan. Radu Bezniuc, director la  Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, a declarat pentru Report.md că elicopterul respectiv a aterizat forțat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în acel moment fiind înregistrate rafale puternice de vânt. Însă membrii echipajului și personalul care însoțea încărcătura transportată n-au avut de suferit. „A fost un incident minor din cauza vântului puternic care a afectat puterea motorului, însă echipajul și-a reluat activitatea în siguranță, la scurt timp după incident”, ne-a spus Radu Bezniuc.

În total, în Afganistan se află șase elicoptere moldovenești care desfășoară misiuni speciale sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar şi a Departamentului de Stat al SUA.

Natalia Costaș