Dodon se apucă să rescrie Strategia Securității Naționale. Deschiderea Oficiului NATO la Chișinău se amână
Președintele Dodon a retras proiectul Strategiei Securității Naționale elaborat în perioada președinției lui Nicolae Timofti. El a anunțat că a dispus „crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării”.
„Am semnat un decret privind retragerea proiectului Strategiei Securității Naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte, deoarece conținutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”, a argumentat Dodon.
Strategia elaborată în timpul mandatului lui Nicolae Timofti trebuia să fie funcțională încă în luna mai 2016. La 21 iunie 2016, proiectul Strategiei a fost aprobat de Consiliul Suprem de Securitate. Documentul a stat câteva luni la Guvern, apoi a ajuns pe masa deputaților.
Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, Roman Boțan, recunoaște că Igor Dodon s-a folosit de prerogativele pe care i le oferă Constituția, pentru a mai da o „lovitură la adresa securității statului”: „Într-adevăr, este prerogativa președintelui de a înainta proiectul Parlamentului. După cum ne-a obișnuit deja, Dodon apără interesele altui stat. Asupra proiectului care a fost depus la Parlament s-a lucrat foarte mult și, probabil, pe dumnealui l-a deranjat cel mai mult trimiterile la faptul că Moldova ar fi trebuit să coopereze cu NATO în limitele Parteneriatului pentru Pace”, crede Boțan, care a apreciat că, de fapt, „este o lovitură la adresa statului”.
Directorul de programe al Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi, a declarat pentru Report.md că acest pas a lui Igor Dodon denotă că agentura rusă lucrează bine în Republica Moldova. „Proiectul Strategiei care a fost anulat de Dodon pornea de la niște viziuni care stabileau poziționarea Republicii Moldova în regiune și amenințările care planează asupra acestui stat. Faptul că Dodon a anulat acest proiect denotă faptul că agentul rus lucrează eficient, deși Moldova este țara strategiilor neaplicate. Degradarea continuă!”, a atenționat Nantoi.
Tot marți s-a anunțat că deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost amânată din nou și nu se cunoaște cu exactitate când va avea loc evenimentul. Motivul oficial invocat de autoritățile de la Chișinău este faptul că edificiul destinat acestuia se află în reparație.
Asta deși la 23 martie 2017, la finalul ședinței comune de guvern România - Republica Moldova, de la Piatra Neamț, premierul moldovean Pavel Filip asigura că oficiul NATO va fi deschis în luna iulie și argumenta că pro-rusul Dodon nu va putea bloca acest proces pentru că „Republica Moldova este o țară parlamentară și desigur că deciziile importante se iau la Guvern și Parlament”.
Costel Prepeliță
Comentarii