Igor Dodon sugerează că ar putea ieși învingător dintr-un referendum și fără suportul mediatic al oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează actuala majoritate parlamentară și aproape 90% din media.

Curtea Constituțională a decis marți că șeful statului poate respinge o singură dată un candidat propus pentru funcția de ministru. Dacă este propus a doua oară de Guvern, Constituția obligă președintele să-l accepte.Igor Dodon a reacționat. El a spus că mai degrabă va merge la referendum decât să se supună „presiunii actualei majorități parlamentare și acoliților lor”.

Sesizarea la Curte a fost depusă de liberali, în contextul în care anume lor le revine (conform înțelegerii politice cu PD) funcția de ministru al Apărării, rămasă vacantă după demiterea lui Anatol Șalaru de către Igor Dodon la solicitarea lui Mihai Ghimpu. Liberalii vor să-l trimită în funcția de șef al Armatei pe Valeriu Munteanu. Igor Dodon se opune, însă, acestei candidaturi.

Curtea Constituțională a decis că președintele poate respinge o singură dată, motivat, candidatura la funcția de ministru. În acest caz, premierul poate propune o altă candidatură sau poate reitera aceeași candidatură, iar șeful statului este obligat să o numească, în 14 zile.

La rândul său, Igor Dodon a menționat că nu poate fi obligat nici de Curtea Constituționale să ia anumite deicizii: „Dacă guvernarea sau Curtea Constituțională își închipuie că pot forța președintele să ia anumite decizii nepopulare sau antisociale, greșesc amarnic”, a scris Dodon pe Facebook. „Eu mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acțiunile mele și ale guvernării judecății poporului, decât să mă supun presiunii actualei majorități parlamentare și acoliților ei”, a menționat Igor Dodon.

Dragoș Drăgan și Mariana Tabuncic