Procurorii DNA au cerut, luni, Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora.

Fostul ministru de Externe a aflat din presă ce acuzații i se aduc

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a precizat, luni, pentru news.ro, că a aflat din presă despre cererea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa şi spune că nu va comenta solicitarea: ”Am aflat acest lucru de la presă. Nu am comentat public până acum, nu comentez nici acum”.

Dragnea nu se aștepta ca DNA să ajungă la Corlățean

Liviu Dragnea spune că nu înţelege cum au ajuns procurorii DNA să îl acuze de abuz în serviciu pe fostul ministru de Externe Titus Corlăţean: "Vom discuta despre cererea DNA în ceea ce-l priveşte pe Titus Corlăţean. Informaţia este foarte proaspătă, nu mă aşteptam. O să ne întâlnim cu colegii din Senat şi o să discutăm ce poziţie vom avea”. Întrebat dacă ancheta va ajunge până la Victor Ponta, având în vedere că e în legătură cu votul de la prezidenţiale, Liviu Dragnea a răspuns că nu crede că acest lucru este posibil: "Nu cred că poate să ajungă la Victor Ponta. N-ar avea de ce. Victor Ponta a fost candidat".

De asemenea, liderul PSD a mai declarat că nu ştie când ar putea fi luată în discuţie solicitarea procurorilor DNA, având în vedere că Senatul şi-a întrerupt activitatea pe timpul campaniei electorale, scrie digi24.ro .

Călin Popescu Tăriceanu a precizat la ultima şedinţă a Biroului Permanent că este posibilă convocarea Senatului în cazul în care vor apărea evenimente neprevăzute.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Alexandru, a declarat, luni, pentru news.ro, că, în momentul în care va ajunge la Senat cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, preşedintele se va consulta cu membrii Biroului Permanent pentru convocarea unei şedinţe, pentru a se stabili data la care va fi convocată conducerea Senatului, pentru analizarea şi intrarea în circuitul procedural a cererii DNA care îl vizează pe senatorul PSD Titus Corăţean.

Alina Gorghiu cere PSD-ului să nu împiedice ancheta DNA pe votul din diaspora, să plece capul, să-şi recunoască abuzul şi să ceară scuze.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, că social-democraţii trebuie să aibă decenţa de a nu împiedica ancheta DNA vizându-l pe fostul ministru Titus Corlăţean, printr-un vot împotriva urmăririi penale: ”Le cer să aibă decenţa de a nu împiedica această anchetă printr-un vot împotriva urmăririi penale. E momentul să plece capul în pământ, să-şi recunoască abuzul şi să le ceară scuze românilor. Asta pentru că votul nu e o lozincă!”, a scris Alina Gorghiu. ”Cei care au dorit să-şi exercite acest drept au suportat ore în şir de aşteptat, în ploaie, la cozile umilinţei. Aparatul de stat al PSD a călcat democraţia în picioare ca să-şi scoată candidatul câştigător. Românii din diaspora, dar şi noi, cei din ţară, aşteptăm un deznodământ al anchetei în acest caz. E bine că se întâmplă totuşi ceva, fie şi la un an şi jumătate de la cea mai gravă încălcare a drepturilor electorale petrecută în România ultimilor ani”, a mai adăugat copreşedintele PNL.

+++

Titus Corlățean este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, având, la data săvârșirii faptelor, calitatea de ministru al Afacerilor Externe.

Mai exact, fostul ministru al Afacerilor Externe ar fi încălcat procedurile legale și a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte, se arată în comunicatul emis de către Direcția Națională Anticorupție.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

De asemenea, procurorii susțin că dreptul de vot al cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării dreptului la vot, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care i-a determinat pe votanți să renunțe la a-și mai exercita acest drept.

Limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

DNA susține că ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea în condiții optime a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.

Procurorii spun că Titus Corlățean a nesocotit unele dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane și a organizat, fără vreo documentare ori justificare, secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Continuarea articolului o putețí citi pe Euractiv.ro