Toți avem de urcat un munte în această viață. Cu cât mai devreme începem să ne mișcăm de la poalele acestuia, cu atât mai repede o să ajungem în vârf. E despre tinerii din ziua de azi.

Moldova înregistrează cea mai înaltă rată a tinerilor fără nicio ocupație din Europa – 27%. În România, acest indicator este de 21%. Aceștia nici nu învață, nici nu lucrează. Nu au minime deprinderi de viață și, de cele mai multe ori, sunt lipsiți de inițiativă și așteaptă să fie ghidați de alții. Psihologii spun că asta se întâmplă deoarece, până la vârsta de 15-19 ani, părinții iubitori le-au oferit totul de-a gata. Nu e și cazul lui Ion Golovco și Ciprian Efros - doi elevi din clasa 11 de la Liceul Teoretic Măgdăcești. Aceștia au creat un cineclub chiar în școala lor, iar 24 de elevi din clasele a 9–11-a s-au înscris la cercul lor de cinematografie.

Scopul lor a fost de a crește interesul și implicarea tinerilor în activități extracurriculare prin atragerea și instruirea acestora în cercul cinematografic din cadrul liceului.

Ion Golovco: De la ideea asta am pornit. Am vrut să-i ținem ocupați pe elevi cu lucruri utile. În general, credem că asemenea activități sunt necesare în toate școlile. Nu neapărat legat de cinematografie, dar în fiecare școală ar trebui să existe astfel de cercuri, pentru ca elevii să aibă un loc special unde, după lecții, să se poată aduna ca să discute, să interacționeze, să lucreze împreună la anumite proiecte. Orice îndeletnicire care îi face pe elevi să se adune și să discute sau să facă lucruri utile împreună este doar un avantaj, pentru că atitudinea lor se schimbă - ei vin la școală cu plăcere.

Unele școli au dotările necesare pentru proiecții digitale, iar la liceul din Măgdăcești sunt două săli cu dotări moderne unde clubul acestor 24 de elevi cinefili fără studii cinematografice, ghidați doar de pasiune, dorință și ingeniozitate, se adună și discută despre cinematografie. Cu siguranță nu toți vor deveni cineaști profesioniști, dar este suficient că învață să muncească în echipă, să împartă responsabilitățile și să-și asume niște sarcini pe care să le îndeplinească.

Recent, liceul de la Măgdăcești a participat la concursul „Laboratoare Digitale” din cadrul programului „Tekwill în fiecare școală”.

Ion Golovo: Directoarea ne-a spus atunci în glumă că dacă o să câștigăm, o să putem produce ceva interesant. Și noi am câștigat, așa că am decis să facem un cerc de cinematografie. Și pentru că învățam în regim online, cercul a început să fie activ mai târziu. Apoi am aplicat la proiectul „Eroii din comunitatea noastră – Sprijinim tinerii activi din Republica Moldova”, proiect dedicat tinerilor din Moldova, prin care tinerii sunt încurajați să fie civic activi. Au fost selectate cinci echipe din diferite colțuri ale țării care au de implementat câte un mini-proiect legat de o problemă din comunitatea lor, iar una din aceste echipe este Măgdăcești Labs din care facem parte și noi. În total, la cercul cinematografic s-au înscris 24 de elevi din clasele 9-11. Practic, sunt doar fete. Nu știu de ce băieții nu au fost interesați de această oportunitate. Am fost prin mai multe clase și am discutat cu băieții, dar n-au fost doritori.

Elevii se adună o dată în două săptămâni în laboratorul digital sau în clasa viitorului. Aceste cercuri sunt utile inclusiv pentru descoperirea talentului în actorie sau regie, mai ales că, grație tehnologiei avansate, înregistrarea, stocarea și redarea imaginilor este mult mai accesibilă decât acum câțiva ani, fiecare având un telefon cu care să filmeze și un program de editare video în care să monteze un film, oricât de scurt.

Ion Golovco: Anterior am participat la un training al Centrului Media pentru Tineri unde am descoperit un regizor tânăr de la noi. Mi-au plăcut filmele făcute de el și atunci am decis să fac și eu așa filme. Am aplicat la un proiect pe care l-am  câștigat, așa că am obținut un buget din care am cumpărat trepiede și stabilizatoare. Cele două scurtmetraje pe care trebuie să le realizăm în cadrul proiectului le vom filma cu telefoanele. Am stabilit că eu voi edita imaginile video, iar Ciprian va fi cel care va filma. Noi doi suntem prieteni foarte buni, așa că aplicăm împreună cam la toate proiectele destinate tinerilor. Ciprian este elev de onoare la noi la liceu și are o medie foarte mare. Este un băiat bun și profesorii chiar îl respectă. Ca și mine, este pasionat de programare, design și cinematografie.

Se vorbește tot mai des în ultima vreme despre faptul că internetul îi izolează pe elevii din ziua de astăzi și că nu sunt suficient de pregătiți pentru relațiile interumane reale. Scopul acestor activități extrașcolare este să-i facă pe elevi să interacționeze față în față și să folosească gadgeturile și internetul cu tâlc. Ei nu doar vizionează filmul, dar și discută, analizează creația cinematografică.

Acești cineaști amatori de la liceul din Măgdăcești își vor prezenta scurtmetrajul unui public restrâns, apropiat lor - în primul rând colegilor săi.

Ion Golovco: Am repartizat responsabilitățile pentru realizarea a două scurtmetraje în cadrul atelierelor, dar mă tem că nu ne vom încadra în timp cu cel de al doilea film, așa că el va fi gata puțin mai târziu - prin luna martie, după încheierea proiectului. Filmul va fi despre o fată care nici nu bănuia că are talent de bucătar și care se înscrie la un concurs de gătit.

Chiar înainte de începerea vacanței de iarnă, băieții au organizat atelierul de regie, iar imediat după vacanță au programat atelierul de editare și muzică.

Ion Golovco:  În general, la aceste cercuri discutăm despre filme, despre detaliile tehnice folosite la producerea unui film, pentru a învăța și a „fura” secrete. La atelierul trecut am împărțit rolurile pentru scurtmetrajul pe care îl facem și am vorbit despre scenariu, am ales personajele și am ales locația unde vom filma. Uneori, când avem mai mult timp, realizăm unele idei de ale noastre - povestioare scurte pe care le filmăm și montăm. După încheierea proiectului cercul își va continua activitatea. Avem câteva idei de filmulețe, dar vrem să ne concentrăm acum pe acest proiect și să îl ducem la bun sfârșit. În următorul an școlar cercul de cinematografie își va continua activitatea. Au fost câțiva profesori să vadă ce facem la acest cerc și le-a plăcut, iar directoarea ne susține și a spus că va veni și ea la acest cerc, pentru că îi place ideea. Mi-aș dori ca în toate liceele să fie astfel de cercuri, pentru că sunt doar în avantajul elevilor.