Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat astăzi pe ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă că trei diplomaţi din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non-grata şi sunt obligaţi să părăsească Moldova în următoarele 7 zile.

Decizia autorităţilor moldovene vine în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în contextul concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional.

Președintele moldovean pro-rus a reacționat aproape imediat la gestul Ministerului de Externe. Igor Dodon și-a exprimat indignarea în legătură cu decizia Guvernului: „Condamn categoric această nouă provocare anti-rusească. Republica Moldova nu și-a asumat nici un fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc”, a menționat Dodon. „Voi face tot posibilul pentru ca relațiile moldo-ruse, mai ales înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii mele neformale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de la finele anului trecut, dar și în cadrul vizitei recente a domnului Karasin în țara noastră, să nu fie afectate de provocarea anti-rusească a Guvernului Republicii Moldova”, a scris Dodon pe Facebook.

Luni, 14 ţări-membre ale UE, Ucraina și SUA au decis expulzarea a aproximativ 100 de diplomaţi ruşi urmare a scandalului iscat după otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.