„Se declară neconstituțional textul din art. 76 prim, aliniat 1 din Codul Contravențional”. Până la modificarea textului din lege declarat neconstituțional, limita minimă a amenzii pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim aliniat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, a hotărât marți Curtea Constituțională.

Potrivit MAI, pentru încălcarea regimului de carantină, în perioada 12 martie - 26 mai poliția a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 43 de milioane de lei (2192 de contravenții).

Curtea a fost sesizată de către deputații Octavian Țîcu, Vasile Năstase și de judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Conform art. 76 prim, aliniat 1 din Codul Contravențional, „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.