Începând de astăzi, chişinăuenii pot dona haine oamenilor nevoiaşi prin intermediul unor containere special amenajate şi instalate în faţa centrelor comerciale din cinci sectoare ale capitalei. Boxele de colectare a bunurilor sunt o premieră pentru Republica Moldova, dar o practică răspândită în ţările europene. 

Proiectul „Banca de haine” este o iniţiativă a Misiunii Sociale „Diaconia” şi a fost lansat astăzi, pentru a promova solidaritatea și ajutorarea oamenilor nevoiaşi printr-un mecanism utilizat eficient în mai multe țări ale lumii. Modelul după care se colectează este împrumutat din Europa, acolo unde există obiceiul de a înnoi garderoba la sezon.

Primele cinci boxe cu mesajul „Donează haine, dăruiește căldură!” sunt  instalate, câte una în fiecare sector. Ludmila Popescu, responsabilă pentru relaţiile cu publicul în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”, a comunicat pentru Report.md că în calitate de donaţie sunt acceptate haine, încălțăminte, jucării, lenjerie de pat, care trebuie să fie în stare bună, curate, depozitate în pungi pentru a putea fi refolosite. Donațiile colectate în Chișinău, vor fi adunate și triate de către reprezentanţii Misiunii la Depozitul de bunuri, apoi acestea vor ajunge la persoanele din întreaga țară care au nevoie acută de ajutor. „Prin acest proiect vrem să promovăm şi o cultură a donaţiilor în Moldova. De aceea, îndemnăm oamenii să doneze doar lucruri care pot fi purtate sau folosite cu demnitate de cei la care vor ajunge”, susține Ludmila Popescu.

Ea a adăugat că boxele întrunesc toate condițiile pentru a oferi siguranță donațiilor. Ele dispun de trape metalice care nu permit accesul în containere, iar golirea acestora se poate face doar de către reprezentanţii Misiunii Diaconia. În plus, boxele sunt amplasate într-o zonă supravegheată de camerele video, aşa încât este exclus ca acestea să fie vandalizate sau jefuite.

„Boxele sunt o punte de legătură accesibilă între oamenii care vor să doneze şi cei care au nevoie cu adevărat de această donaţie. Ca şi Misiune, suntem deja de 13 ani în Republica Moldova şi avem o experienţă vastă de asistare a celor nevoiaşi. Documentăm fiecare caz social, astfel încât să fim siguri că ajutoarele pe care le distribuim ajung cu adevărat la oamenii care au cea mai mare nevoie de ele”, a mai menționat Ludmila Popescu.

Deocamdată, în Chişinău, au fost amplasate doar cinci boxe, dar reprezentanţii Misiunii Diaconia promit că numărul acestora va crește: „Sperăm ca proiectul „Banca de haine” va aduce rezultatele așteptate, astfel încât să putem mări şi numărul de garderobe sociale din satele Moldovei.

„Deocamdată, în Republica Moldova, nu există posibilitatea reciclării textilelor din cauza lipsei tehnologiei necesare. De aceea, boxele de colectare a bunurilor sunt şi o modalitate de a ocroti mediul înconjurător. Hainele curate, fără defecte, care pot fi refolosite mai bine să bucure un om decât să polueze mediul. Din păcate, se întâmplă ca unele lucruri donate să nu poată fi refolosite şi atunci ne gândim la o modalitate de reciclare a lor”, a spus Ludmila Popescu.

Igor Belei, director Misiunii Sociale „Diaconia” susţine că obiectivul proiectului este promovarea solidarităţii şi atingerea unui un alt nivel de maturitate a omenirii. „Astfel, vom putea demonstra că, după mai mulți ani în care ne-am obișnuit să primim ajutoare externe, este timpul ca și noi, în interiorul societății noastre să întindem o mână de ajutor aproapelui. Este un efort al Diaconiei, împreună cu partenerii, prin care oferim posibilitate fiecăruia să facă un gest de milostenie. Este o provocare și pentru Diaconia - acesta reprezentând un exercițiu de încredere a oamenilor în noi. De-a lungul timpului, am reușit să demonstrăm că gestionăm donațiile profesionist și transparent în susținerea celor nevoiași”, a mai spus Igor Belei.

Din 2013, Diaconia dezvoltă proiectul programul „Aproape de Aproapele”, iar una dintre componentele programului este depozitul de bunuri. Astfel, doar pe parcursul anului 2015, la depozit au fost donate aproximativ 2 tone de produse, iar de serviciile proiectului au beneficiat 456 de persoane, un număr de aproape 3 ori mai mare decât numărul beneficiarilor din anul 2014. Printre beneficiari s-au numărat: 247 de familii sărace; 77 de mame solitare; 106 persoane în etate și 26 oameni fără adăpost.

Natalia Costaș