Oficialii şi candidaţii la funcţia de preşedinte au votat. Cei doi candidaţi au spus că nu planifică acţiuni de protest după alegeri şi speră ca scrutinul să se desfăşoare fără abuzuri. 

Premierul avel Filip a fost primul dintre oficiali care şi-a exprimat dreptul la vot. El a declarat că aşteaptă de la viitorul preşedinte să se dezică de la retorica electorală, să lucreze împreună cu Guvernul şi să se documenteze asupra tuturor reuşitelor  Guvernului: ”Sper ca noul preşedinte să ”tragă” în aceeaşi direcţie ca şi Guvernul, pentru că avem elaborate reforme foarte importante, care trebuie implementate în interesul cetăţenilor”, a spus Filip.

Preşedintele Nicolae Timofti a venit la secţia de votare cu o oră mai târziu decât s-a anunţat iniţial. El a spus că a votat pentru binele țării, pentru liniște şi pace. El și-a exprimat speranța că noul președinte va reuşi ceea ce nu a reușit actuala administrație prezidențială.

Candidatul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat încrezător în propria victorie. El spus că a votat pentru viitorul ţării şi al copiilor, dar mai ales – împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii 7 ani, împotriva oligarhilor şi a celor care vor să distrugă ţara şi statalitatea prin unirea cu alte ţări.

                                                                            FOTO: Report.md

Candidatul comun al forţelor antioligarhice, Maia Sandu, a spus că a votat pentru ”oamenii minunaţi ai acestei ţări”, care cred în corectitudine, în adevăr, în muncă cinstită, în educaţie şi în bun simţ. Ea le-a mulţumit şi cetăţenilor moldoveni din afara ţării pentru mobilizare. Maia Sandu a făcut apel la cetățeni și la observatori să fie vigilenți și să raporteze toate abaterile şi a a chemat populația la calm.

                                                                   FOTO: Report.md

”Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câștiga”, a conchis Maia Sandu.Ea a mai spus că primul lucru pe care îşi doreşte să îl facă în calitate de preşedinte este să redea încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, prin promovarea unor oameni oneşti şi profesionişti în funcţii-cheie.

Natalia Enache