Au iniţiativă, vor să voteze, dar nu au aripi
Exercitarea dreptului de vot de către persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova rămâne o adevărată provocare.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, persoanele cu probleme locomotorii din Chişinău au putut merge gratuit cu taxiul să îşi exercite dreptul la vot. Asociaţia „Motivaţie” a pus la dispoziţie acestor persoane un taxi social, ca să poată ajunge la secţiile de vot. De acest serviciu au beneficiat 12 persoane - 6 cu dizabilităţi şi 6 bătrâni care se deplasează greu, ne-a spus managerul de proiecte al organizaţiei, Ludmilei Iachim.
Au fost solicitări şi din suburbii, dar nu au putut fi onorate pentru că serviciul era destinat numai pentru cei din oraş: „Ar fi foarte bine ca pe viitor, autorităţile locale sau Comisia Electorală Centrală să preia această iniţiativă, pentru că persoanele au iniţiativă, dar întâmpină dificultăţi în a se deplasa până la secţiile de votare”, ne-a spus Ludmila Iachim. Potrivit ei, persoanele cu dizabilităţi s-au obişnuit să ceară, mai degrabă, urna mobilă la domiciliu, pentru comoditate.
Alexandru Caţer a fost şoferul taxiului social şi, în acelaşi timp, punct de suport, pentru că i-a ajutat pe cei cu nevoi speciale să ajungă din apartamente până la maşină. Este partea cea mai dificilă, pentru că majoritatea blocurilor locative nu sunt acomodate la necesităţile celor care se deplasează în cărucioare sau cu cârje. i s-au obişnuit să ceară, mai degrabă, urna mobilă la domiciliu, pentru comoditate.
Automobilul pe care îl conduce este total adaptat ncesităţilor persoanelor cu nevoi speciale. Are un ascensor special cu ajutorul căruia persoana poate urca în maşină fără ajutorul cuiva. ai dificilă, pentru că majoritatea blocurilor locative nu sunt acomodate la necesităţile celor care se deplasează în cărucioare sau cu cârje. i s-au obişnuit să ceară, mai degrabă, urna mobilă la domiciliu, pentru comoditate.
Taxiul social, adaptat pentru persoanele cu dificultăţi locomotorii
Următoarea provocare pentru persoana care nu se poate deplasa singură este accesul în secţia de vot.
Doar 1% din toate secţiile de vot din Chişinău sunt adaptate la necesităţile persoanelor cu deficienţe locomotorii, susţine Alexandru Caţer. ”Am mers la 6 secţii de votare şi niciuna nu avea rampe conforme standardelor. Erau rampe, dar erau inaccesibile pentru persoana în cărucior. Dacă nu are cine să o ajute să urce rampa, persoana respectivă ajunge până la secţia de votare, se uită la trepte, la rampa pusă acolo de formă şi se întoarce acasă, fără a-şi exercita dreptul la vot”, a menţionat Alexandru.
Secţie de vot fără rampă
Asociaţia „Motivaţie” a întocmit şi o hartă a accesibilităţii secţiilor de vot la alegerile locale din 2015, care arată că cele mai multe instituţii unde au fost stabilite aceste secţii sunt inaccesibile sau parţial accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. să urce rampa, persoana respectivă ajunge până la secţia de votare, se uită la trepte, la rampa pusă acolo de formă şi se întoarce acasă, fără a-şi exercita dreptul la vot”, a menţionat Alexandru.
Secţie de vot dotată cu rampă, dar uşa este prea îngustă pentru un scaun rulant
Asociaţia „Promo-LEX” arăta în ultimul său raport de monitorizare înainte de ziua alegerilor că cele mai multe secţii de vot nu erau pregătite pentru primirea persoanelor cu dizabilităţi. Observatorii „Promo-LEX” au monitorizat dotarea tehnică a 1 817 secţii de vot din totalul de 1981 şi au constatat că 65.5% dintre acestea nu dispun de instrumente pentru persoane cu necesităţi speciale de vedere (riglă,lupă, lampă) şi aproximativ 63% dintre secţiile de vot nu asigură un acces liber pentru persoanele cu disfuncţii locomotorii.
Secţie de vot în s. Tartaul, r. Cantemir. Vârstnicii urcă cu greu treptele înalte ale secţiei de vot
Totuşi, la trei secţii de vot din Chişinău, Comisia Electorală Centrală a oferit un serviciu de translare mimico-gestuală, de acest serviciu beneficiind 116 persoane. Datele CEC mai arată că 27 000 de persoane au votat cu ajutorul urnei mobile în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit legislaţiei, cererile pentru urna mobilă pot fi depuse cu 7 zile înainte de data alegerilor sau chiar în ziua alegerilor, până la ora 15:00, dacă persoana prezintă un certificat de la medic.
De asemenea, toate secţiile de votare au fost dotate cu plicuri-şablon pentru persoanele nevăzătoare, pentru a vota neasistat şi cu lupe pentru slab-văzători, a spus vicepreşedintele CEC, Rodica Ciubotaru. La trei secţii din ţară - din Chişinău, Bălţi şi Basarabeasca, au fost instalate sisteme televizate cu circuit închis, cu ajutorul cărora, pe nişte monitoare, poate fi mărită, vizual, imaginea buletinului de vot
Cu toate acestea, procesul de vot nu este accesbil pentru persoanele cu mobilitate redusă şi cu probleme de vedere, susţine Vitalie Meşter, director executiv al Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi. El a remarcat că birourile secţiilor de votare sunt amplasate în aceleaşi instituţii publice- şcoli, grădiniţe, spitale, primării, care rămân în continuare inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.
Natalia Enache
Comentarii