Tentativa guvernării din Moldova de a limita activitatea organizațiilor neguvernamentale îngrijorează donatorii externi. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a declarat pentru Report.md că intențiile autorităților moldovene, contravin normelor democratice.

Ministerul Justiției de la Chișinău încearcă să impună restricții printr-un proiect menit să înlocuiască Legea cu privire la asociațiile obștești și Legea cu privire la fundații. Asupra documentului a lucrat, timp de un an, un grup de lucru compus din reprezentanți ai societății civile. Proiectul a fost supus inclusiv consultărilor publice și expertizei internaționale.

Numai că, săptămâna trecută, Ministerul moldovean al Justiției a propus completarea proiectului cu trei articole noi. Completările conțin prevederi speciale vizând activitatea politică a organizațiilor necomerciale. Propunerile Ministerului Justiției limitează activitatea organizațiilor neguvernamentale și stabilesc interdicții pentru finanțarea directă sau indirectă a acestora din afara Republicii Moldova. ONG-urile sunt somate să depună la Ministerul Justiției rapoarte financiare trimestriale și anuale. Asta chiar dacă aceste rapoarte sunt prezentate lunar și anual la Inspectoratul Fiscal. ONG-urile ar trebui să publice și alte rapoarte de confirmare a provenienței mijloacelor financiare și a veniturilor organizației, dar și ale membrilor organelor de conducere ale acestora. În plus, organizațiile vor trebui să depună și o declarație scrisă privind veniturile și cheltuielile din „activități politice” la Ministerul Justiției și Comisia Electorală Centrală și să o publice pe pagina lor de Internet. Dacă nu vor respecta restricțiile sau dacă vor admite încălcări legate de transparența financiară, organizațiile necomerciale ar putea fi amendate sau chiar lichidate.

Aproximativ 30 de organizații non-guvernamentale au semnat o declarație prin care atenționează că acesta este un atac împotriva organizațiilor necomerciale active în promovarea politicilor publice și altor activități de dezvoltare a democrației participative. Organizațiile semnatare susțin că propunerile ministrului Justiției sunt contrare standardelor internaționale și pun în pericol întregul sector asociativ și democrația în Republica Moldova. „Restricțiile vor lipsi de finanțare majoritatea ONG-urilor active din țară, iar organizațiile și fundațiile politice străine care activează în Republica Moldova ar trebui să-și încheie activitatea”, se arată în declarația ONG-urilor.

Semnatarii solicită Ministrului Justiției să renunțe la inițiativa de limitare a finanțării activității ONG-urilor din exterior, iarcorpului diplomatic acreditat în Moldova - să supravegheze atent această situație.

Reacția diplomaților străini nu s-a lăsat așteptată. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, a declarat pentru Report.md că implicarea nejustificată a autorităților în activitatea societății civile este contrară normelor democratice: ”Amendamentele despre care se vorbește în ultimele zile, care afectează activitatea ONG-urilor, trezesc îngrijorare. Ultimele propuneri introduse de Ministerul Justiției sunt incompatibile cu principiile și standardele Uniunii Europene și cu bunele practici internaționale. Societatea civilă are un rol fundamental în societățile democratice și, prin urmare, activitatea acesteia nu ar trebui să fie limitată nejustificat. Este important ca dialogul asupra acestui proiect să continue între autorități și reprezentanții societății civile. Vom monitoriza atent situația împreună cu colegii mei din UE”, a menționat ambasadoarea Signe Burgstaller pentru Report.md.

Și șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a criticat inițiativa Ministerului Justiției de a limita finanțarea ONG-urilor din străinătate: „E un motiv de îngrijorare atunci când discuțiile într-o țară se îndreaptă în direcția interzicerii finanțării externe a organizațiilor societății civile”, a declarat Tapiola. El a spus că a discutat cu autoritățile despre înrăutățirea situației societății civile în Republica Moldova și le-a sugerat să respecte practicile europene în acest domeniu. „Consiliul Europei are o expertiză realizată a legislației Republicii Moldova privind organizațiile neguvernamentale și noi le-am spus autorităților că este foarte important ca acele recomandări să fie auzite și respectate. Pentru noi, societatea civilă este foarte importantă ca partener și ca promotor al schimbării”, a menționat șeful Delegației UE la Chişinău. El a precizat că este firesc ca organizațiile societății civile să beneficieze de dreptul de a avea opinii politice: „E firesc ca oamenii care sunt activiști ai societății civile să aibă opinii politice și să fie activi în politică. Pentru a construi o democrație, e nevoie de o societate civilă activă. Puterea trebuie să aibă deschiderea să asculte societatea civilă și acest lucru este foarte important pentru un consens social”, a spus Tapiola.

Potrivit statisticilor, 85% din ONG-urile din Republica Moldova sunt finanțate din afara țării. 

Lilia Zaharia