Mai mulți primari din țară au ieșit astăzi într-o conferință de presă și au anunțat că sunt amenințați și intimidați de către anumiți fruntași ai Partidului Democrat și că banii destinați pentru modernizarea localităților sunt distribuiți de la centru pe criterii politice.

Reporterii portalului Report.md au discutat cu câțiva dintre ei. Primarii au menționat că sunt șantajați și somați să se înscrie în echipa democraților: „Am avut situații când, împreună cu mai mulți colegi, am fost chemați ca să ni se dea indicații. În primul rând ni s-a propus să ne înscriem în Partidul Democrat. Vorbesc din numele tuturor primarilor liberal-democrați din Basarabeasca. Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi șantajabili”, a menționat Vasile Baciu, primarul satului Sadaclia, raionul Basarabeasca.

Bani oferiți de România, repartizați pe criterii politice?

Primarul satului Taraclia, raionul Căușeni, susține că primarilor neascultători le-au fost tăiate finanțările care trebuiau să ajungă în localitate. ”Guvernarea spune că economia crește, dar a făcut rectificări bugetare în prag de iernă și ne-au lipsit de posibilitatea de a-i ajuta pe cei nevoiași. Anul acesta nu am beneficiat de ajutor pentru renovarea grădinițelor, deși România a oferit ajutor în acest sens”, a menționat pentru Report.md primarul Vladimir Cucereavîi.

                                              Primarul Vladimir Cucereavîi /  FOTO: Privesc.eu

Fruntaș PDM: ”Declarațiile primarilor au tentă electorală”

În replică, Constantin Cojocaru, președintele Asociației Aleșilor Locali a Partidului Democrat din Moldova, care este și primarului orașului Edineț, a declarat pentru Report.md că acuzațiile primarilor au conotație electorală: ”Dar cum sunt intimidați? Eu prima oară aud de așa ceva. Să-și facă datoria! Nu pot spune că le-au tăiat transferurile, pentru că exisă un buget planificat în baza căruia se fac aceste transferuri. O să treacă alegerile și o să se calmeze toată lumea. Dar cum, până acum aveau bani în buget, dar săptămâna aceasta nu au? Da, este o directivă a Guvernului prin care s-au redus bugetele mai multor localități, dar aceasta vizează mai multe primării, nu doar acolo unde sunt ei primari”, a explicat fruntașul PDM.

Lilia Zaharia