Actorul de comedie Vladimir Zelenski a fost ales duminică președinte al Ucrainei. Rezultatele preliminare, anunțare de Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, arată că acesta învins cu 73% din voturi. Petro Poroșenko a acumulat doar 25% din voturi.

Zelenski s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupţia puternic înrădăcinată în Ucraina.

Victoria lui Zelenski (41 de ani) este o pilulă amară pentru Petro Poroșenko, cel care a încercat să aducă sub stindardul țării ucrainenii prezentându-se ca ultimul bastion în fața agresiunii rusești și un ocrotitor al identății naționale.

În fața suporterilor emoționați, Zelenski a promis duminică seară că nu îi va dezamăgi: ”Oficial, nu sunt încă președinte, dar, ca cetățean al Ucrainei, pot spune tuturor țărilor din fosta Uniune Sovietică să ne urmeze exemplul: Orice este posibil!”

Noul președinte a fost felicitat de șeful Consiliului European, Donald Tusk, de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, de președintele francez Emmanuel Macron și de ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt. ”Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de restabilire a integrității teritoriale și combatere a agresiunii rusești”, a spus Trump.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook, în legătură cu rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina, că acum Ucraina are şansa de a adopta schimbări pozitive care să aducă beneficii întregii societăţi: „Ucraina poate realiza o resetare nu prin mutarea banilor dintr-un buzunar în altul, ci una reală, bazată pe recunoaşterea necesităţii de a uni oamenii nu prin forţă, ci prin dezvoltarea agendei naţionale".

La rândul său, viceministrul rus de externe, Grigore Karasin, a declarat pentru Ria Novosti că victoria clară a candidatului Zelenski în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina demonstrează că ucrainenii "au votat pentru schimbare". El a adăugat că "noul guvern al ţării trebuie să înţeleagă şi să realizeze speranţele alegătorilor".

Zelenskiy a promis să pună capăt războiului din regiunea Donbas și să eradicheze corupția în această țară disperată din cauza prețurilor mari și a scăderii nivelului de trai, dar el a fost evaziv în privința planurilor pe care le are pentru a ajunge la aceste rezultate. „Din cauză că incertitudinea este totală în privința politicilor economice ale persoanei care va deveni președinte, noi pur și simplu nu știm ce se va întâmpla, iar asta îngrijorează comunitatea financiară. Trebuie să vedem care vor fi primele decizii și primele numiri în funcții. Probabil că nu vom înțelege cât de mari sunt riscurile mai devreme de luna iunie. Este posibil și să nu se schimbe nimic”, a comentat Serhiy Fursa, bancher de investiții la Dragon Capital din Kiev.

Zelenski a promis că va ține Ucraina pe un traseu pro-occidental, dar nu a părut la fel de convingător ca Poroșenko în privința planurilor acestei țări cu 42 de milioane de locuitori de a ajunge, într-o bună zi, în UE și în NATO. Poroșenko a spus, pe rețele sociale, că victoria lui Zelenski este sărbătorită la Kremlin: „Ei sunt convinși că, având un nou președinte fără experiență, Ucraina va putea fi adusă rapid înapoi în sfera de influență a Rusiei”, a comentat el.

Criticii lui Zelenski îl acuză că are o relație nesănătos de apropiată cu puternicul oligarh Ihor Kolomoisky, a cărui televiziune difuzează emisiunile sale de comedie.

Unul dintre testele cele mai importante va fi soarta PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina, naționalizată în 2016. Guvernul i-a luat-o lui Kolomoisky în timpul unei campanii de curățare a sistemului bancar, sprijinită de FMI, Fondul sprijinind Ucraina cu un program de 3,9 miliarde de dolari.

Dar soarta PrivatBank este incertă după ce un tribunal din Kiev a decis, cu câteva zile înainte de alegeri, că schimbarea proprietarului băncii s-a făcut ilegal. Hotărârea a fost primită cu bucurie de Kolomoisky, dar a zguduit banca centrală, care a anunțat că o va contesta.

Zelenski a spus de mai multe ori că nu va încerca să îi restituie banca lui Kolomoisky dacă va fi ales și nici nu-l va ajuta să câștige despăgubiri după naționalizare.