Guvernarea a organizat vineri consultări publice în baza proiectului PD de trecere la sistemul de vot uninominal – una din cele trei condiții enunțate recent, la Chișinău, de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în legătură cu intenția democraților.

„Orice modificare la legislația electorală trebuie să efectuată cu cel puțin un an înainte de scrutin, să existe un proces vast de discuții cu implicarea autorităților, partidelor și reprezentanții societății civile și, a treia condiție, ca reforma electorală să fie adoptată în cadrul celui mai larg consens politic”, a menționat Gianni Buquicchio.

Astfel, guvernarea a invitat vineri societatea civilă și politicienii la prima dezbatere publică. Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a declinat invitația la dezbatere, explicând că „PAS nu va participa la jocul organizat de Vlad Plahotniuc, pentru mimarea unor dezbateri publice pe marginea sistemului uninominal”. Potrivit unui comunicat al PAS, schimbarea sistemului electoral reprezintă „o capcană întinsă societăţii”, în realitatea aceasta fiind modalitatea identificată de gruparea oligarhică „de a se menține cu orice preţ la guvernare”.

Mai mulți experți care au participat la dezbatere au criticat proiectul și graba cu care guvernarea oligarhică încearcă să-l promoveze. Potrivit lor, sistemul uninominal va diviza și mai mult societatea și va face să dispară opoziția. În plus, proiectul propune ca diaspora să fie reprezentată în Parlament de un singur deputat.

Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic al femeilor 50/50 a spus că argumentul promovat intens de PD precum că deputaţii vor putea rezolva problemele cetăţenilor este o manipulare: „Spun că alegerea deputaţilor pe circumscripţii va rezolva problema drumurilor şi că va aduce deputatul mai aproape de cetățean. Şi acum, dacă ar vrea, deputaţii pot fi aproape de cetăţeni”, a menționat Mardarovici. Potrivit ei, „deputaţii din circumscripţii vor fi propuşi tot de partid și vor vota așa cum li se va spune”.

Avocatul diasporei: „Statul este obligat să creeze condiţii ca cetăţenii să se întoarcă acasă”

În proiectul propus de democraţi se menționează că diaspora va fi reprezentată în Parlament de un deputat care va putea să le apere interesele sutelor de mii de cetăţeni care au plecat pentru un trai mai bun în altă ţară. Această iniţiativă l-a nemulţumit pe juristul Eduard Digore, unul din avocaţii diasporei după alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut: „Am un mesaj important pentru domniile voastre. Vorbind despre diasporă, mi se creează impresia că vorbim despre ceva abstract şi încercăm să o împărţim între ai noştri şi ai voştri. Este un lucru tragic! Cred că fiecare dintre noi are o rudă peste hotare. Diaspora, din punctul meu de vedere, este jumătate din populaţia activă plecată peste hotare. Cineva poate spune: Domnule, 70% nu se mai întorc în ţară. Să le aruncăm şi lor un os! Eu mă întreb în locul cetăţenilor care au mers în străinătate, oare acesta este scopul lor - să aibă un singur reprezentat în Parlament? Statul este obligat să creeze condiţii ca cetăţenii noştri să se întoarcă acasă”, a conchis avocatul.

Victor Gurău: „Diaspora este ceva abstract”

Pe de altă parte, Victor Gurău, care susţine ideea votului uninominal, a făcut o asociere între diasporă şi protestatarii din 7 aprilie 2009. „Diaspora este ceva abstract la momentul actual. Eu am mai multe rude în Europa, decât voi v-aţi adunat la Veneţia. Şi nu credeţi că misiunea voastră „Adoptă un Vot” se va transforma ca în 2009. Noi am trecut această lecţie”, a spus Gurău.

Ion Manole, directorul Asociaţiei „Promo-LEX” a menţionat că Republica Moldova nu este pregătită pentru o astfel de provocare și că proiectul PD va diviza şi mai mult societatea: „Regretăm că trebuie să dezbatem în mare grabă o reformă atât de importantă şi în condiţiile în care se desfăşoară o largă campanie de informare a populaţie. Este foarte greu să mai discuţi cu oamenii, în timp ce, în paralel, are loc o campanie foarte bine-organizată de influenţare a oamenilor… Într-adevăr nu suntem gata să operăm atât de rapid şi brusc modificarea sistemului electoral. Avem o societate divizată. Propunerea noastră este să nu divizăm în continuare această societate”, a spus reprezentantul Promo-LEX.