Au ignorat avertismentul Ministerul de Externe de la Chișinău și au fost întorși în Rusia de la Aeroportul Internațional Chișinău. Este vorba de un deputat rus și mai mulți artiști care urmau să ajungă la manifestațiile preconizate în regiunea transnistriană. Președintele pro-rus Igor Dodon și-a cerut „scuze de la oaspeți”.

Poliția de frontieră a confirmat că mai mulți cetățeni ruși au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Într-un comunicat al instituției se arată că ”aceștia nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, nejustificand scopul vizitei”. Poliția de Frontieră nu precizează cine sunt rușii opriți, dar jurnaliștii au aflat că printre cei întorși din drum se numără și deputatului rus Pavel Șperov din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski.

„Am însărcinat Ambasada Rusă din Chișinău să se implice imediat în soluționarea problemei”, a anunțat vicepremierul rus Dmitrii Rogozin.

Despre inoportunitatea acțiunilor unilaterale, inclusiv prezența delegației oficiale ruse și a artiștilor la manifestațiile prilejuite de aniversarea a 25-a de la inițierea misiunii de menținere a păcii la Nistru a fost avertizat anterior ambasadorul rus în Moldova, Farit Muhametșin. La manifestațiile din regiunea transnistreană urmează să participe și Igor Dodon, împreună cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precum și vicepremierul rus Dimitrii Rogozin, un personaj politic din Rusia care a ofensat și amenințat în repetate rânduri Republica Moldova.

„Condamn reținerea neîntemeiată a cetățenilor ruși pe aeroportul din Chișinău. Calific aceste acțiuni ca o nouă provocare orientată spre perturbarea procesului de restabilire a relațiilor moldo-ruse, care se dezvoltă cu succes. Îmi cer scuze față de oaspeții țării noastre, care au fost supuși unor asemenea acțiuni. Mâine, ne vom ocupa de fiecare caz individual. Cei vinovați de acte de samavolnicie vor fi pedepsiți”, a scris, în limba rusă, președintele Dodon pe Facebook.