Acordul (de Asociere) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat în grabă. Noi optăm pentru alte acorduri. Problema transnistreană va fi rezolvată în următorii 2-3 ani. Sunt principalele declarații făcute azi la Moscova de președintele moldovean, Igor Dodon.

--------------------------------------------------------------

UPDATE 1

Igor Dodon a declarat la Moscova că dacă PSRM va avea majoritatea parlamentară după următoarele alegeri, Acordul de Asociere cu UE va fi denunțat: „Am subliniat și anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Acest Acord nu a adus nici un beneficiu Moldovei. Doar am pierdut piaţa rusă. Și asta în timp ce produsele noastre ajung greu pe piața din UE. Dacă la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament, voi anula acest Acord”, a declarat Dodon.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă la care a participat alături de preşedintele rus, Vladimir Putin.

UPDATE 2

În ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean, Vladimir Putin a declarat la conferința de presă că Rusia insistă asupra revenirii la Memorandumul Kozak de federalizare a Republicii Moldova: „Știți că în 2003, noi ne-am apropiat ca niciodată de soluționarea definitivă a acestui conflict, dar, din păcate, conducerea de atunci a Republicii Moldova și-a schimbat brusc decizia și acel plan de soluționare nu a fost realizat. A fost un plan elaborat de toate părțile interesate. Eu mizez pe faptul că noi vom putea reveni la această întrebare nu doar prin vorbe, dar și prin fapte, pentru a găsi un compromis reieșind din interesul acelor oameni care locuiesc acolo. Un atare compromis poate fi atins doar prin negocieri directe între Moldova și Transnistria., iar dacă se va ajunge la un astfel de compromis, noi vom fi garanții unei astfel de înțelegeri”, a menționat Putin.

Igor Dodon nu a reacționat în nici un fel la această declarație a liderului de la Kremlin. 

---------------------------------------------------------

Dodon s-a întâlnit și cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Acesta l-a felicitat pe Dodon cu victoria în alegerile prezidențiale și și-a exprimat speranța că această vizită va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state.

Președintele rus a remarcat că, în ultima perioadă, relațiile dintre Moldova și Rusia nu au fost dintre cele mai bune și a precizat că Moldova este unul dintre partenerii importanți din regiune ai Rusiei. „Cu regret, cunoaștem că relațiile dintre țările noastre nu au fost din cele mai bune. Eu, însă, mizez pe faptul că prima vizită a Dvs. în Rusia, aceasta viind și prima vizită oficială peste hotare în calitate de președinte al țării, va fi un impuls pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pe toate direcțiile”, a spus Putin.

„Sunt convins că țările noastre vor începe o nouă perioadă de colaborare, or, în ultimii șapte ani, din păcate, din documentele strategice ale Republicii Moldova a dispărut colaborarea strategică cu Federația Rusă. Dar, anul trecut, poporul Republicii Moldova a votat pentru programul unui președinte care prevede îmbunatățirea relațiilor cu Federația Rusă”, a spus, la rândul său, Igor Dodon la întrevederea cu Vladimir Putin.

La întrevederea avută cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, Dodon a vorbit despre Acordul de Asociere UE-Republica Moldova: "Noi înțelegem realitățile geopolitice la această etapă, înțelegem că există unele acorduri, care sunt semnate de Moldova cu Uniunea Europeană și care, credem noi, au fost semnate în grabă în 2014", a spus Dodon.

Republica Moldova a semnat, în iunie 2014, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, iar după ratificarea acestora relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au înrăutăţit. Rusia, îngrijorată că prin Moldova vor putea fi introduse produse europene pe piața rusă, a introdus embargou la importul produselor moldovenești pe teritoriul său. Pentru a salva producătorii moldoveni, UE și-a deschis piața pentru produsele moldovenești.

Tot la întâlnirea cu Valentina Matvienko, Dodon a vorbit și despre soluționarea diferendului transnistrean: „Din păcate, la începutul anilor 2000, am ratat ocazia de a rezolva această problemă... Noi credem că, în contextul situației geopolitice actuale se dezvoltă o nouă oportunitate de a rezolva această problemă, iar în anii următori, sper că în 2-3 ani, vom ajunge la o soluționare politică a conflictului transnistrean ", a spus Dodon.