Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului a audiat marți 10 candidaţi la funcţia de director al Consiliului de Administraţie al ANRE. Toţi îşi propun să îmbunătăţească situaţia în sistemul energetic şi spun că nu sunt atraşi de salariul generos pe care l-ar putea avea. Cel puţin doi dintre ei afirmă că au venituri mai mari decât directorii ANRE.

------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE - 15.02.2017 / ora 11.20 

Nici o surpriză în privința persoanei selectate pentru funcția de director al Consiliului de Administraţie al ANRE. Așa cum a anticipat Sergiu Tofilat, Comisia economie, buget şi finanţe „l-a selectat” pentru funcţia de director al Consiliului de Administraţie al ANRE pe Tudor Copaci.

Acesta a acumulat cel mai mare punctaj (821) după audierile în comisie şi urmează să fie propus Legislativului pentru aprobare. Audierea candidaților a avut loc marţi „cu ușile închise”.

Tudor Copaci este în prezent director al Agenţiei Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Economiei, funcţie deţinută şi în perioada 2009-2013. Între anii 2008-2009, dar şi în 2013-2015, el a fost ministru adjunct al Economiei, responsabil de domeniul energetic. În ianuarie-septembrie 2016 a deţinut funcţia de secretar general al Guvernului.

Marţi, când avea loc audierea celor 10 candidaţi, pe culoare deja se vorbea că Tudor Copaci va fi cel selectat de Comisie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cei 10 candidaţi admişi la concurs sunt: Ion Matei, Mihail Cernei, Alexandru Lupan, Vasile Daud, Tudor Copaci, Sergiu Ungureanu, Iurie Ursu, Victor Parlicov, Anatolie Căinăreanu şi Dorin Duşciac. Alţi doi candidaţi, Ruslan Surugiu şi Adrian Cazacu, nu au fost admişi la proba interviu.

Audierea candidaților a avut loc „cu uşile închise”, fiecare pretendent având la dispoziţie o jumătate de oră pentru a convinge membrii comisiei că merită să deţină funcţia de director al Consiliului de Administraţie al ANRE.

Candidați modești. Spun că nu vin pentru salariu, ci ca să fericească poporul

După interviu, unii candidați au evitat presa.Unul dintre aspiranţii la fotoliul de director al ANRE, Mihai Cernei, care anterior a deţinut funcţia de director al CET-2 şi SA „Termocom”, a menţionat că mizează pe experiența acumulată.

Lectorul Vasile Daud a spus că „în calitate de cetăţean al acestei ţări, este în drept să contribuţie la prosperarea statului independent şi suveran Republica Moldova cum ştie el mai bine.

Directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Tudor Copaci, a evitat comentariile, precizând că va reveni după ce va fi anunţat rezultatul final. Întrebat dacă salariul directorului ANRE, estimat la 50-60 mii de lei a fost motivul care l-au determinat să aplice la concurs, Copaci a răspuns că îi ”place salariul de la agenţia la care lucrează”.

Managerul de proiect în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Sergiu Ungureanu, a decis să candideze pentru că astfel consideră că-și poate aduce „aportul la îmbunătăţirea situaţiei în sectorul energetic al Republicii Moldova”: „Există anumite lucruri care trebuie schimbate în cadrul ANRE, în special la nivel de transparentizare a deciziilor”, a spus Ungureanu. „Personal, nu vin în funcţia respectivă pentru salariu. Activitatea pe care o desfăşor la moment, inclusiv în mediul de afaceri, îmi asigură un salariu mai mare decât cel pe care îl au directorii ANRE”, a precizat Ungureanu.

Expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, care în perioada 2010-2014 a deţinut funcţia de director general al ANRE, a menţionat că „există un aspect asupra căruia s-a focusat mai puţin atunci când a activat în cadrul ANRE şi anume cel legat de comunicarea cu consumatorii şi valorificarea drepturilor acestora”: „Drepturile a sute de mii de consumatori în Republica Moldova sunt încălcate. Regulamentele prevăd posibilitatea compensării drepturilor încălcate. Aş atrage mai multă atenţie acestui aspect, mai ales că după ce se va liberaliza piaţa, consumatorii vor trebui să negocieze cu fiecare furnizor în parte”, a spus Parlicov.

Lectorul universitar Anatol Căinăreanu a decis să aplice pentru această funcţie având drept scop principal „protejarea consumatorului, care trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile”.

Fostul ministru adjunct al Mediului, Dorin Duşceac, actualmente inginer cercetător în cadrul Comisariatului pentru Energia Atomică şi Energiile Alternative din Franţa, consideră incorect faptul că doar unul din cei cinci directori ANRE este ales prin concurs public, ceilalţi fiind numiţi de Parlament: „Dacă voi fi ales în această funcţie voi solicita să fie organizat un concurs repetat pentru toate cele 5 funcţii de director ANRE, astfel încât toţi să fie aleşi prin concurs”, a spus Duşceac. El a menţionat că în cadrul audierilor a insistat asupra punerii imediate în aplicare a Pachetului energetic III al UE.

Critici: „Acesta nu e concurs, ci o farsă!”

Competenţa comisiei responsabile de desemnarea unui candidat pentru funcţia licitată a fost pusă la îndoială de experţi: „Cum poate un profesor de istorie să primească examenul la matematică? Evident că nu poate. Nici Comisia parlamentară economie, buget și finanțe nu poate evalua cunoștințele candidaților, pentru că majoritatea deputaților din comisie nu cunosc domeniul energetic. Acesta nu este un concurs, dar o farsă. E făcut numai de formă! Sunt sigur că deja se cunoaște cine va fi desemnat. Cel mai probabil va fi Tudor Copaci”, a scris pe o reţea de socializare expertul în probleme energetice Sergiu Tofilat.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, Ştefan Creangă, l-a contrazis pe Tofilat, precizând că membrii comisiei sunt pregătiţi să propună Parlamentului un candidat demn de această funcţie: „Comisia are experienţa necesară pentru a desemna candidaţi pentru diferite funcţii importante. Exemplu este alegerea candidatului pentru fotoliul de guvernator sau membrii Consiliului de supraveghere al BNM”, a spus Creangă.

Miercuri, 15 februarie, la ora 10.00 va fi anunţat candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj.

Consiliul de Administraţie al ANRE are la moment 4 directori: Sergiu Cibotaru, Octavian Lungu, Iurie Onica şi Ghenadie Pârţu. Mandatele primilor doi expiră în 2020, iar a celorlalţi doi în 2019. Toţi au fost numiţi în funcţie de Parlament, fără concurs public. După desemnarea celui de-al cincilea director ANRE, Parlamentul urmează să aleagă un director general al ANRE din cei 5 membri ai Consiliului de Administraţie al ANRE. La moment, interimatul funcţiei de director general este asigurat de Sergiu Cibotaru.

Experții pun la îndoială independența ANRE inclusiv datorită faptului că bugetul acestei instituții este stabilit de Parlament.

Mariana Tabuncic