Preşedintele Igor Dodon a refuzat să promulge noul Cod al Audiovizualului care prevede, între altele, interzicerea retransmiterii programelor posturilor rusești de radio și televiziune. Dodon a remis proiectul pentru reexaminare Parlamentului, iar în cazul în care Parlamentul îşi va menţine hotărârea, președintele este obligat să promulge legea, în caz contrar, riscă să fie suspendat din nou prin hotărârea Curții Constituționale, în locul lui legea urmând a fi promulgată fie de șeful Parlamentului, fie de premier.

--------------------------------------

08.11.2018

Parlamentul a menținut votul exprimat anterior pentru Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, remis de șeful statului spre reexaminare. De asemenea, Legislativul a menținut votul exprimat anterior asupra proiectului Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care a fost transmis Parlamentului pentru reexaminare de către șeful statului.

--------------------------------------- 

Șeful statului a prezentat Parlamentului o scrisoare prin care își argumentează decizia. El susține că noile prevederi restrâng dreptul la libera exprimare şi încalcă normele democratice. Proiectul prevede o nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și restricționează retransmiterea emisiunilor cu conţinut informativ, analitic și militar produse în state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră (precum e Federaţia Rusă).

„Președintele Igor Dodon a adus argumentele sale pe câteva pagini, încercând să justifice refuzul de promulgare a Codului serviciilor media audiovizuale. Eu am un singur argument care le acoperă pe toate – proiectul transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni. Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”, a reacționat președintele Parlamentului Andrian Candu.