74 de voturi în favoarea sistemului electoral mixt, impus moldovenilor de democrați și socialiști contrar avizului negativ al Comisiei de la Veneția.

--------------------------------------------------

UPDATE:

După mai bine de patru ore, protestul împotriva schimbării sistemului electoral, s-a sfârșit. Potrivit opoziției, manifestația va continua vineri, în fața Parlamentului, începând cu ora12:00.

Protestatarii anti-guvernamentali au pornit în marș de protest. Manifestanții pro-guvernamentali au plecat acasă. Protestatarii scanbdează: „PD-PSRM, ciuma roșie!” / „Plahotniuc-Dodon, la tomberon!” / „Să vă fie frică, poporul se ridică!” .

Protestatarii scandează „Iuda!”, „Jos mafia!”, „Poliția, păzește mafia!”, „Voi dați afară, tinerii din țară!”, „Jos Dodon!” în fața Reședinței Prezidențiale.

Reacția internauților:

 

Deputații PLDM: „Au votat sistemul mixt precum niște hoți și bandiți”.

Deputații PSRM se apără: „PSRM rămâne consecvent în acțiunile sale și merge foarte ferm, conform agendei partidului. Primul angajament al socialiștilor a fost oprirea sistemului uninominal. Pentru noi era principial ca să nu permitem această reformă. Parlamentul a luat drept bază propunerea socialiștilor privind introducerea unui sistem mixt, care este prevăzut din 2011 de către programul politic al partidului… Mulți cei care protestează acum au pledat cândva pentru schimbarea sistemului electoral, iar acum cheamă la protest. Noi, socialiștii, avem agenda noastră. Noi nu avem cum să nu respectăm programul partidului…. Credem că dl Președinte va promulga acest proiect”.

Deputații PL: „Parlamentul este asemănător unui bâlci în care totul se vinde și se cumpără... Adoptarea acestui proiect este o lovitură împotriva democraţiei. Împărtășim îngrijorarea cetățenilor în acest sens și este evident pentru oricine că deputații care au rămas în sală reprezintă această guvernare. PL a părăsit sala în semn de protest”.

Președintele pro-rus, Igor Dodon, a salutat trecerea la sistemul electoral mixt: „Salut acest vot. Este iniţiativa pe care am lansat-o în luna aprilie. Proiectul a menţinut în totalitate conceptul propus de mine. Acesta prevede menţinerea pragului electoral de 6% pentru partide de accedere în Parlament, desfăşurarea alegerilor pe circumscripţii într-un singur tur, alegerea deputaţilor pe circumscripţii speciale în regiunea transnistreană, mandate de deputat pentru diasporă. În ceea ce priveşte numărul secţiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015  – numărul persoanelor care se află, muncesc sau sunt stabilite permanent în ţara în care urmează să fie deschise aceste secţii de votare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Deputații comuniști și liberal-democrați, care au boicotat votul, s-au alăturat protestatarilor anti-sistem electoral mixt. Deputații comuniști au anunțat că proiectul PD-PSRM a fost votat fără a fi examinate amendamentele, inclusiv cele ale socialiștilor, și că cei care au votat ar urma să fie răsplătiți cu bani. Comuniștii vorbesc despre uzurparea puterii în Republica Moldova.

Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc și președinte al Parlamentului: „Astăzi s-a ajuns la un compromis, la mijlocul de aur, iar consensul este anume sistemul mixt”.

Deputații PCRM au afișat pe un geam de la Parlament lozinca „Nu sistemului mixt”.

                                                            FOTO: Report.md

În jurul Parlamentului au fost dislocate forțe impresionante ale MAI.

                                                                      FOTO: Report.md

--------------------------------------------------- 

Au început altercațiile în fața Parlamentului unde protestează două tabere de manifestanți - unii pro-sistem electoral mixt, alții anti-sistem electoral mixt.


Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că protestatarii vor rămâne în fața Parlamentului.

Maia Sandu: „Noi rămânem aici. De astăzi, Republica Moldova a pornit pe calea dictaturii. Nu vom permite acest lucru. Vom rămâne aici. Vom scoate această guvernare de la putere, ne dorim o țară democratică, care ascultă de cetățenii. Ei nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția”.

Miercuri seara, 19 iulie, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au fost finalizate dezbaterile pe marginea proiectului socialisto-democrat de schimbare a sistemului electoral.

                                                                 FOTO: Report.md

Printre amendamentele operate în proiect pentru lectura a doua sunt o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Documentul prevede micșorarea pragului electoral pentru blocurile electorale până la 8%. Până acum acesta este de 9% pentru blocurile formate din 2 partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide, iar numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiilor uninominale a fost redus de la 600 la 500. Pentru partide, pragul de accedere în Legislativ a rămas neschimbat – 6%.

Cum îl ajută Plahotniuc pe Dodon să obțină majoritatea la parlamentarele din 2018?

                                                                     FOTO: Report.md

În varianta finală a documentului se menține formula de alegere a candidatului într-un singur tur. Aceasta înseamnă, potrivit experților, că dacă într-o circumscripție un candidat va obține 25%, iar următorii patru - 22%, 18%, 15%, 15%, deputat va deveni primul, care a adunat 25%, a explicat ex-ministrul adjunct de externe, Andrei Popov. El susține că această formulă avantajează Partidul Socialiștilor, candidatul căruia, Igor Dodon, în primul tur al alegerilor prezidențiale (din 2016) a obținut peste 30% în fiecare raion cu excepția raionului Ialoveni (27%).

                                                                      FOTO: Report.md

Turul 2 nu va exista nici dacă doi candidați de pe primul loc vor avea număr egal de voturi, deputatul urmând a fi decis prin tragere la sorți.

În cazul sistemului electoral mixt, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripții uninominale.