Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia. Funcția va deveni vacantă începând cu 30 noiembrie.

-----------------------------------------------

UPDATE:

Surse bancare au comunicat pentru Report.md că demisia lui Cioclea „ar putea avea legătură și cu punerea în aplicare a Legii amnistiei capitalurilor ce urma să intre în vigoare la 1 octombrie - fiecare entitate urma să-și elaboreze propriile regulamente reieșind din sarcinile ce le revin conform acestei controversate legi. Toate, cu excepția BNM, le-au elaborat”, au precizat sursele. Potrivit acestora, la începutul lunii noiembrie, acest regulament al BNM încă nu era elaborat.

Reacția FMI:

„Apreciem înalt aportul domnului Cioclea în calitate de conducător al Băncii Naționale a Moldovei la progresele atinse și îi mulțumim pentru colaborarea excelentă pe parcursul ultimilor trei ani. Vom continua relația strânsă și constructivă cu Banca Națională a Moldovei și vom colabora cu noul guvernator al BNM în cadrul dialogului cu autoritățile moldovenești pe marginea programului economic și interacțiunii Fondului Monetar Internațional cu autoritățile din țările-membre”.

-----------------------------------------------

Guvernatorul a făcut anunțul după ce a prezentat obiectivele strategice ale BNM pentru următorii 3 ani.

„Acele obiective pe care mi le-am asumat de la preluarea funcției de guvernator le consider îndeplinite. Sistemul bancar acum este mai solid, lucru care a fost recunoscut nu numai prin investiții solide fără precedent, dar și de Fondul Monetar, Banca Mondială și Comisia Europeană. În acest context, consider că este timpul să transmit stafeta unui nou conducător al Băncii Naționale - unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, bărbați și femei, angajați ai Băncii Naționale, care au depus un efort constant pentru a scoate corabia din furtună”, a spus Cioclea.

Cioclea a precizat că motivele demisiei sunt atât de ordin profesional, cât și de ordin personal.

El a preluat funcția la 11 aprilie 2016, după ce Dorin Drăguțanu a demisionat în ajunul vizitei la Chișinău a misiunii FMI.