Deputații vor dezbate astăzi proiectele de legi privind sistemul uninominal (inițiativă PDM) și mixt (inițiativă a președintelui Dodon, susținută de deputații socialiști). Inițiativele au fost introduse subit pe agenda Parlamentului, ceea ce a generat un val de mobilizare a oponenților celor două inițiative pe rețelele de socializare.

------------------------------------------------------------------------------------ 

UPDATE: 17.50

Și proiectul socialiștilor privind instituirea unui sistem electoral mixt a fost votat în prima lectură. Proiectul propus de PSRM a fost votat cu 72 de voturi. Comuniștii au anunțat că „în Parlament se dă o lovitură de stat” și au chemat cetățenii la protest.

UPDATE: 17.07

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind votul uninominal cu 52 de voturi din totalul de 101. Socialiștii, suspectați că ar fi intrat în combinații cu PDM, s-au pronunțat împotrivă și au solicitat o pauză de 30 de minute înaintea votului asupra inițiativei președintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul mixt. Pentru inițiativa PDM au votat inclusiv deputații transfugi liberal-democrați, cooptați în grupul populari-european al ex-premierului Iurie Leancă, lider PPE.

În fața Parlamentului au loc proteste.

 

                                                                    FOTO: Report.md

--------------------------------------------------------------------------------------

Propunerea președintelui Parlamentului, Andrian Candu (finul autorului inițiativei privind uninominalul, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, lider PDM) de a introduce în ordinea de zi a ședinței de astăzi a inițiativei privind trecerea la sistemul uninominal i-a nemulțumit pe liberali, care au părăsit sala.

Socialiștii, însă, l-au invitat pe Candu la sedința fracțiunii. În scurt timp, Candu a revenit în sala de ședințe și a propus ca tot astăzi astăzi să fie dezbătut și proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, propus de Dodon.

Analiștii politici presupun că cele două proiecte vor fi comasate, iar în final Moldova se va alege cu un sistem electoral mixt, aceasta fiind și prima inițiativă, enunțată doar verbal în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, de către oligarhul Plahotniuc.

S-a anunțat o pauză, până la ora 15.00, timp în care Comisia juridică pentru numiri și imunități urmează să pregătească avizele pentru cele două proiecte de legi.

„Pe furiș, pe ascuns. Nu s-a mers procedural, prin comisiile parlamentare. În asemenea condiții el nu poate fi introdus pe ordinea de zi. S-a încălcat procedura. Putem spune că balena uninominală a intrat și în Parlament și vine să ucidă democrația în Republica Moldova”, a reacționat deputatul liberal Lilian Carp.

Parlamentul, controlat de PDM, a recurs la examinarea chestiunii privind schimbarea sistemului electoral contrar recomandărilor partenerilor externi. Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Oficialii spun că, în spatele inițiativei democraților se ascunde dorința acestora de a se menține la guvernare cu orice preț.

„PPE și ALDE au luptat mereu pentru a reforma, democratiza și a păstra Moldova pe parcursul său european. Vom continua să facem asta împreună cu toate acele forțe politice europene care împărtășesc aceleași interese. Ne opunem vehement schimbărilor în sistemul electoral al Moldovei și ne vom asigura că acest mesaj ajunge la toate instituțiile Europene. Orice tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite”, se arată în declarația președinților PPE și ALDE.

Iar într-un interviu pentru newsmaker.md, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a spus că în privința schimbării sistemului electoral e nevoie de un „consens popular” în acest sen. „Noţiunea de consens politic (cu care operează PDM - n.n.) trebuie tratată cu atenţie. Trebuie să existe garanţia faptului că acest consens politic corespunde realităţilor din ţară”, a spus Tapiola.

„Cele mai sumbre aşteptări s-au adeverit. PD-ul forţează votarea în prima lectură a sistemului uninominal, prin aceasta arătând că îi este absolut indiferent de părerea partenerilor străini, care au bătut alarma cu privire la pericolul instaurării unei dictaturi, a ignorat Comisia de la Veneţia, fără a aştepta raportul sau vizita de documentare a membrilor acesteia, a sfidat apelurile repetate ale instituţiilor europene, ale partidelor de opoziţie şi ale societăţii civile”, a reacționat lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„PD-ul vrea să ne pună în faţa faptului împlinit. Facem apel către societatea civilă, către forţele sănătoase ale societăţii să ne opunem şi să contracarăm acest act de batjocură. Doar împreună putem să oprim instaurarea dictaturii în Republica Moldova”, a adăugat liderul PAS.

Internauții se mobilizează pe rețelele de socializare. Aceștia sunt îndemnați să vină la proteste în fața Parlamentului începând cu ora 15.00.