Autoritățile separatiste de la Tiraspol amenință cu un nou conflict armat, similar celui din 1992, în cazul în care Chișinăul și Kievul vor stabili o misiune de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. 

În apărarea Tiraspolului sare și Moscova. Misiunea comună ar putea fi lansată în luna mai.

Tiraspolul amenință

Subiectul privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean a devenit în ultimele luni principala temă de discuții și mai ales de neînțelegeri între Chișinău și Tiraspol. Autoritățile separatiste din stânga Nistrului se opun cu vehemență instalării punctului comun. Administrația separatistă avertizează că în cazul instalării controlului comun ar putea izbucni un nou conflict armat, similar celui din 1992. Explicația separatiștilor sprijiniți de Rusia este că dacă reprezentanții structurilor de forță moldovenești (vameși, polițiști de frontieră) vor ajunge în contact direct cu cei transnistreni, confruntările nu vor putea fi evitate.

”Nu există nici un mecanism de separare a structurilor de forță, nici un mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor este din start conflictuală - se va confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei”, susține pretinsul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Ca de obicei, în apărarea Tiraspolului sare Moscova. Reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Alexandr Lukașevici, a transmis o scrisoare șefului Misiunii OSCE din Republica Moldova în care se referă inclusiv la acest subiect. Lukașevici susține că Chișinăul și Kievul ar trebui să consulte mai întâi opinia Tiraspolului, înainte de a lua o decizie. Potrivit oficialului rus, controlul comun moldo-ucrainean ar afecta veniturile regiunii transnistrene, dar nu explică în ce mod.

Controlul comun va stopa contrabanda 

Pe de altă parte, Chișinăul menționează că asigurarea securității hotarelor sale și controlul la frontiera cu Ucraina țin doar de relațiile dintre cele două state. Controlul comun la frontieră, pe de o parte, va facilita circulația populației și mărfurilor, iar, pe de altă parte, va reduce contrabanda, a explicat pentru Report.md, vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Balan: „Aceasta înseamnă control comun, proceduri simplificate, agenții economici nu vor fi obligați să meargă la alte puncte vamale (precum cel de la Căușeni) ca să-și perfecteze mărfurile, dar vor putea să le exporte direct utilizând serviciile vămii moldovenești la punctele de frontieră. Respectiv, aceasta va reduce și costurile și va economisi din timp. În plus, controlul la frontieră va contribui la eliminarea diferitor fenomene care mai există – mită, corupție, contrabandă”, explică Gheorghe Balan.

El susține că Tiraspolul politizează intenționat acest subiect, dar, în același timp, este vorba de interesele unor grupuri care conduc regiunea și care beneficiază de pe urma elementelor ilicite de la frontieră.

În privința ”îngrijorărilor” transmise de Tiraspol, Balan le consideră „gratuite”: „Autoritățile moldovene nu intenționează să provoace. Faptul că partea transnistreană transmite asemenea semnale agresive, chipurile de îngrijorătoare, denotă că ea însăși urzește rea intenție. Noi nu avem e gând să întreprindem nici un fel de acțiuni agresive, militariste. În schimb, vedem aceste amenințări care vin din partea transnistreană”, ne-a spus oficialul.

„Încărcătură politică”

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că stabilirea controlului comun ar avea și o „încărcătură politică importantă”: ”Evident că îi deranjează pe liderii separatiști, pentru că asta înseamnă că Republica Moldova va începe să-și controleze segmentul transnistrean al frontierei. Este un element cu o încărcătură politică foarte mare – Chișinăul începe să-și exercite suveranitatea asupra teritoriului său. În plus e vorba de problema contrabandei care va fi restrânsă, ceea ce deranjează anumite cercuri din regiunea transnistreană”, susține Berbeca.

Republica Moldova și Ucraina au semnat, în 2015, acordul privind instituirea misiunilor comune de control la punctele de trecere a frontierei. Potrivit acestui acord, la Cuciurgan, misiunea comună ar fi trebuit să fie instalată la sfârșitul anului trecut. Gheorghe Balan susține că atunci s-a decis amânarea acestei misiuni din cauza contextului electoral de pe cele două maluri ale Nistrului.

Dragoș Drăgan