Senatorii au blocat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în dosarul în care procurorii îl acuză de ucidere din culpă în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină.

Pentru urmărirea penală a lui Oprea în acest dosar au votat doar 45 din cei 124 de senatori prezenți, în timp ce împotrivă au votat 73 de senatori. Restul nu au votat sau s-au abținut.

BACKGROUND

Comisia juridică a Senatului a decis, în urmă cu două săptămâni, după ce l-a audiat, că fostul vicepremier Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în dosarul în care este acuzat pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

Procurorii DNA au cerut Senatului să încuviințeze urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, pe care-l acuză de ucidere din culpă în dosarul morții agentului Bogdan Gigină.

După ce agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă, EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București. Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul, comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit „la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Tot EurActiv.ro a scris în premieră că Oprea mergea acasă în seara de octombrie în care polițistul aflat pe motocicletă a căzut într-o groapă săpată în asfalt de niște muncitori care lucrau la o conductă de gaze.

Câteva zile mai târziu, tot EurActiv.ro a scris în premieră că dispozitivul de însoțire a lui Oprea s-a format în acea seară la ANM, semn că demnitarul fusese undeva în zona de nord a Capitalei.

Audiat de procurori, Oprea a spus că fusese în vizită la o instituție a statului, indicând luni de zile mai târziu că este vorba despre SRI.

Dosarul morții lui Gigină a fost preluat de Parchetul General de la procurorii Parchetului Tribunalului Capitalei, cei care l-au deschis inițial. După alte câteva zile, dosarul a ajuns la DNA, unul dintre motive fiind acela că procurorul general de la acel moment, Tiberiu Nițu, a fost și el acuzat de DNA că folosea ilegal coloana oficială.

După multe luni de zile de investigații, procurorii DNA au cerut, la începutul acestei luni, urmărirea penală a lui Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

În replică la acuzațiile DNA, Oprea a afirmat, într-o lungă postare pe Facebook, că nu el decidea nici componența, nici traseul și nici viteza dispozitivului de însoțire.După decizia de miercuri a Comisiei juridice din Senat, plenul acestei Camere a Parlamentului urmează să dea, probabil săptămâna viitoare, un vot secret în urma căruia se va stabili dacă Oprea poate sau nu să fie urmărit penal în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină.

Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, fost partener al partidului lui Oprea în coaliția care a susținut Guvernul Ponta, a anunțat, duminică seară, că senatorii formațiunii au primit libertatea de a vota cum consideră în legătură cu urmărirea penală a lui Oprea.

EurActiv.ro