Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) intenționează să cumpere întregul pachetul de acțiuni de la „Victoriabank”. Anunțul a fost făcut de  Henry Russell, director BERD pentru instituţii financiare în Moldova şi alte ţări din regiune.

„BERD a consolidat 27,5% din acţiunile „Victoriabank” în cadrul unei companii (VB Investment Holding) în afara Republicii Moldova, care este deţinută şi controlată de către BERD. Scopul nostru este să consolidăm poziţia acţionarilor transparenţi, care se bucură de o reputaţie bună pentru a restabili guvernanţa corporativă în cadrul băncii. În momentul în care Consiliul de administrare va deveni funcţional, intenţia noastră este să obţinem acces la conturi şi să efectuăm o evaluare financiară şi de integritate”, a menționat Russell.

Potrivit lui, „este necesar ca BNM să ia măsuri astfel încât doar investitorii transparenţi şi cu o reputaţie bună să deţină acţiuni în băncile din Moldova. Aceşti investitori trebuie să corespundă celor mai înalte standarde atât pe hârtie, cât şi în realitate”.

Sveatoslav Mihalache: „BERD înseamnă transparență”

Experții în finanțe din Moldova sunt de părere că în situația în care BERD va deține pachetul integral de acțiuni la „Victoriabank”, sistemul financiar are șanse de „însănătoșire”.Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, a comunicat pentru Report.md că Republica Moldova va avea de câștigat în situația în care BERD va prelua toate acțiunile de la Victoriabank: „Atât Fondul Monetar Internațional (FMI), cât și alte organizații internaționale permanent au invocat necesitatea transparentizării sectorului bancar. Când BERD va deține în totalitate acțiunile la „Victoriabank”, Moldova și cetățenii ei vor avea de câștigat. Știm foarte bine ce s-a întâmplat la sfârșitul anului 2014 – ceea ce s-a întâmplat a fost o consecință a faptului că sectorul bancar nu este transparent. BERD este una dintre cele mai puternice instituții, cu un statut special, fiindcă are posibilitatea de a face investiții care aduc profit, dar are și un management performant”, a spus Mihalache.

Dezordine totală

La rândul său, Veaceslav Ioniță, expert în economie de la IDIS ”Viitorul” a adăugat pentru Report.md că instituția bancară europeană va aduce reguli noi pe piață financiară. „Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltareeste o instituție prea serioasă ca să te poți juca cu ea. Eu cred că această bancă poate influența și decizia altor parteneri ai Republicii Moldova. Cel mai probabil tranzacția va avea loc. Sistemul nostru bancar are nevoie de noi reguli pe piața financiară, iar BERD vine cu aceste noi reguli, bazate pe corectitudine și transparență”, a spus Ioniță.

Lilia Zaharia

______________________________________________________________________________________________

ШАНС МОЛДОВА - ОЖИВЛЕНИЕ БАНКОВСКОЙ СИСТЕМЫ ИЗ ВНЕ

Европейский Банк Реконструкции и Развития (ЕБРР) планирует приобрести весь пакет акций «ВикторияБанк». Эксперты в области финансов в Молдове считают, что если ЕБРР будет иметь полный пакет акций «ВикторияБанк», финансовая система имеет шансы на «восстановление», и что Республика Молдова будет в выигрыше, если ЕБРР возьмет на себя все акции этого банка. Эксперты говорят, что банковской системе Молдовы нужны новые правила на финансовом рынке и ЕБРР устанавливает новые правила, основынами на справедливости и прозрачности.