Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, ex-guvernator al regiunii Odesa, i-a cerut noului președinte al Ucrainei, Volodemir Zelenski, să-i restabilească cetățenia ucraineană de care l-a lipsit Petro Poroșenko.

-------------------------------------------------------------------------

UPDATE: 28.05.2019 

Presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a restabilit cetățenia fostului lider georgian, Mikhail Saakashvili. Acesta se va putea întoarce în Ucraina începând cu 31 mai 2019.

------------------------------------------------------------------------- 

Avocatul lui Saakașvili, Ruslan Ciornoluțski, a anunțat pe Facebook că o scrisoare conținând cererea oficială a fost depusă la administrația prezidențială de la Kiev.

Saakașvili care a reformat din temelii Georgia, relansându-i economia și reducând corupția, a primit cetățenia Ucrainei de la fostul ei președinte, Petro Poroșenko, fiind numit, în 2015, guvernator al regiunii Odesa. Dar fostul președinte georgian și-a pierdut cetățenia ucraineană în 2017, după ce a trecut în opoziție față de Poroșenko, acuzându-l că tolerează corupții. La acel moment, Saakașvili nu mai avea nici cetățenia georgiană, care i-a fost retrasă de către autoritățile de la Tbilisi pe motiv că Georgia nu permite dubla cetățenie.

În scrisoarea adresată lui Zelenski, Saakașvili scrie că a fost lipsit de cetățenia ucraineană în mod ilegal, pentru că decizia lui Poroșenko de a-l lăsa fără nicio cetățenie este contrară constituției ucrainene și legislației internaționale. În discursul său inaugural, Zelenski a spus că va acorda cetățenia ucraineană oricui este gata să lucreze pentru viitorul Ucrainei.